Učitelé si konečně polepší. Jde o dobré nakročení, ale nestačí to, upozorňují

čtvrtek 2. listopadu 2017 ·

Od listopadu učitelé dostanou přidáno víc než pár stovek, jako to bývalo dosud běžné. Zdeněk Sotolář ze základní školy ve Velkých Němčicích učí češtinu a dějepis už 32 let a říká, že to ještě nezažil. „Je to poprvé za můj život, kdy nám platy skutečně stouply o výraznější částku. Tedy když nepočítám třinácté a čtrnácté platy,“ přiznává. Jeho platovému zařazení odpovídá zvýšení o čtyři tisíce korun. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.


Jiří Kuhn (repro aktualne.cz)
Tak výrazné zvyšování platů zařídilo společné úsilí učitelských sdružení, vysokých škol a odborů. Při vyjednávání o rozpočtu tlačily na vládu, aby kantorům přidala. Těsně před parlamentními volbami politici nakonec pod hrozbou stávky odhlasovali 15procentní navýšení tarifních platů. Pro největší část učitelů to znamená více než třítisícový příplatek. Typický pedagog, tedy takový, kterých je v Česku největší část, pracuje s žáky na základní škole, má od 19 do 27 let praxe a dosud pobíral tarifní plat 26 590 korun hrubého. Nyní se přehoupne přes 30 tisíc korun.

Dříve se často stávalo, že i když politici slíbili a odsouhlasili zvýšení platů, nepřidali učitelům v tarifu, ale právě v nenárokových částech platu. K učitelům se pak dostala nižší částka než ta slíbená. „Bylo to tím, že se přidal balík peněz, ale přibylo škol či dětí, takže na jednotlivé školy dorazilo méně peněz, než politici deklarovali,“ vysvětluje ředitel nymburského gymnázia Jiří Kuhn.

Listopadové navýšení učitelských platů je podle ředitele Kuhna dobrou zprávou, kantoři by se s ním ale neměli spokojit. „Pokud se do roku 2020 snažíme dostat na slibovaných 130 procent průměrného platu v Česku, tak je to dobré nakročení. Ale nestačí to,“ upozorňuje.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
2. listopadu 2017 v 7:48  

Až to uvidím ve výlatě, pak uvěřím. A budu extra nadšen, když se to bude po novém roce i opakovat.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
2. listopadu 2017 v 11:10  

Učitelé si nepolepší. To je dost tragický omyl. Učitelé zůstanou se svými platy na stejné úrovni vůči ostatním, místo polepšení je lepší použít kosmetická změna. Ostatní "státní profese", ale i soukromý sektor dostávají také přidáno, mnozí stejně, jako učitelé, takže 15 % vypadá pěkně, ale kdyby ostatní měli 5 %. A oni mají daleko více. Policistům a spol. se "narovnávaly" a zvyšovaly platy v poslední době 2 x po 10 %.

A vcelku se o tom nemluví. Učitelů mají zase všichni plnou hubu.

BP řekl(a)...
2. listopadu 2017 v 11:39  

Jj, Anonymní, akorát se dorovnáváme pořád jen do celostátního průměru. Ono těm ostatním se zvyšují platy také, akorát se o tom nehlásá přes trouby. Takže co?
Mladí zůstanou pod průměrem a jen staří mají možná těch 105% průměru. Asi tak.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.