Černá díra inkluze: kde mizí stamiliony. Peníze určené na začleňování dětí skončily, kde neměly: ve speciálních školách

čtvrtek 2. listopadu 2017 ·

Na začátku byla jedna věta ve vyhlášce – a zmatek kolem toho, jak si ji vyložit. Na konci zbytečně vysoký účet za první rok inkluze. Desítky milionů korun doputovaly jinam, než ministerstvo školství zamýšlelo. Nyní se ministerstvo a kraje dohadují, co dál. Téměř 10 procent prostředků v loňském roce z peněz na inkluzi totiž vyčerpaly takzvané praktické a speciální školy. A letos by jejich podíl podle odhadu ministerstva mohl stoupnout až na čtvrtinu inkluzivního rozpočtu. MF DNES se ve dvou textech vrací k aktuálnímu tématu „analýzy společného vzdělávání“.


Podle ministra školství Stanislava Štecha to znamená, že v řadě případů platí stejnou věc dvakrát. Tyto školy totiž dostávají od ministerstva na každého žáka podstatně vyšší částku než školy základní. „Tento příplatek zohledňuje především nižší počet žáků ve třídách,“ říká mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.

Nejasná pravidla financování inkluze způsobila chaos

Jasné signály, že je něco špatně, se začaly hromadit během letních prázdnin... „Krajské úřady měly a nadále mají tyto ("praktické" a speciální) školy financovat z prostředků, které dostávají v rámci normativního rozpisu. Ministerstvo již závěrem loňského roku jasně sdělilo, že podpůrná opatření by v těchto školách měla být výjimečnou záležitostí,“ říká mluvčí úřadu Jarmila Balážová.

Jenže komunikace někde v tomto bodě selhala. Jednotlivé kraje, školy a speciálně pedagogická centra si novou legislativu vysvětlily různým způsobem. Někdy podle představ ministerstva, jinde příliš nerozlišovaly mezi dětmi podle toho, do jaké školy chodí.

Vidět je to i na celkových číslech. Tak například v Jihomoravském kraji vyplatili "praktickým" a speciálním školám necelá dvě procenta prostředků na podpůrná opatření, zatímco ve Zlínském kraji je to sedm procent. V Moravskoslezském nebo Královéhradeckém kraji tyto údaje nemají k dispozici, mezi školami běžnými a praktickými nerozlišují.

Když si na ministerstvu spočítali, kolik by to stálo od září díky nově vystaveným doporučením z poraden, rozhodli se pro radikální zásah. Bez ohledu na tom, čí výklad nové legislativy je správnější, se tím některé kraje i jednotlivé školy dostaly do nezáviděníhodné situace. Většina peněz, které stát za podpůrná opatření zaplatí, jde na asistenty pedagoga.

„Řešení vidíme v tom, že ministerstvo najde ještě v letošním roce dodatečné zdroje, kterými oprávněné potřeby speciálních škol zabezpečí,“ říká Michaela Vrbová z Asociace krajů ČR. Právě na tom, co je a co není oprávněná potřeba, se zatím neshodnou.

Texty naleznete v dnešním vydání MF DNES

13 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
2. listopadu 2017 v 8:30  

No, celkem zoufalé PR inkluzionistů ten poslední týden... Bylo by to super, nebýt těch zvláštních škol, ty nám to furt kazí.
Jen bych rád věděl, jestli za to zkreslení "novinářskou zkratkou" těm pisálkům platí (stamiliony v titulku, desítky v článku; "černá díra"), a nebo jestli je to důsledek jejich hlouposti, lennosti a povrchnosti...

Lexxa řekl(a)...
2. listopadu 2017 v 10:25  

V rámci zkvalitňování rovných šancí a ještě rovnějšího přístupu, vám, milé děti ze speciálních škol, už nedáme ani vindru.
Nebo je to vzkaz pro rodiče dětí s hendikepem: "Dejte dítě na základku, jinak nemáte na nic nárok."

Jana Karvaiová řekl(a)...
2. listopadu 2017 v 10:47  

Prosím všechny, kdo šíří tuto lež,aby mi našli v zákoně, kde je zřetelně řečeno, že speciální školy neměly nárok na finanční podporu formou PO. Kdo to najde, dám mu nejméně půl své zvýšené výplaty.

Jana Karvaiová řekl(a)...
2. listopadu 2017 v 10:49  

A nepřejte si, abych dala do tisku podrobný článek, kde je opravdová černá díra. Určitě to nejsou speciálky.
Je zcela odporné, že se někdo ještě vozí po opravdu postižených žácích. Je mi z toho blivno.

krtek řekl(a)...
2. listopadu 2017 v 11:25  

Fujtajbl. 2 % nebo 7 % je bezedná černá díra, kam se ztrácí peníze určené na inkluzi! To znamená, že z každé tisícovky 20 nebo 70 korun půjde na podporu dětí ve speciálních školách. Tak to je fakt černá díra. Já už vážně nevím, v jaké zemi žiju.

Ygrain řekl(a)...
2. listopadu 2017 v 11:43  

Hanba úředníku, který toto vypustil z huby, a ještě větší novináři, který to takto nafoukl.

Když už jsme u té novinářské etiky: pane Komárku, už jste požádal speciální školy o vyjádření k tomuto očerňování?

Josef Soukal řekl(a)...
2. listopadu 2017 v 11:49  

Obzvlášť když jste se tu nedávno rozčiloval ohledně p. Zapletalové.

Janek Wagner řekl(a)...
2. listopadu 2017 v 20:43  

Zlatého bludišťáka získá ten, kdo v článku nalezne pravdivou větu ;-)

Jana Karvaiová řekl(a)...
3. listopadu 2017 v 7:44  

Taky napíšu analýzu:
Ministerští úředníci hrubě porušili své pracovní povinnosti, když nebyli schopní nejméně rok předem (tedy rok před účinností vyhlášky 27/2016) udělat správný odhad nákladů na inkluzi. Myslím, že nejméně jedna univerzita jim podklady dala a oni to zcela ignorovali. Vše lze dohledat po internetu, nožná i na České škole. Přestože finanční prostředky zajištěny nebyly, byla inkluze spuštěna. Peníze začaly do škol téci až po lednu 2017! tudíž vlastně před pár měsíci, není to ani rok. Již na jaře došly a hledala se krkolomná řešení. O prázdninách začal vyhrožovat ministr financí, že peníze nebudou. Nyní jsme svědky nehorázného očerňování škol, které se velice sofistikovaně starají o opravdu postižené žáky a studenty. Tohle všechno je tak nesmírně hnusné, že už musím přestat psát, abych nenapsala nějaký šrapnel.
Budou potrestáni opravdoví viníci? Tedy ministerští úředníci, kteří jsou velice dobře placeni za to ,aby si s dostatečným předstihem u dělali profesionální analýzu dat a místo toho vytvořili zcela trapný amatérský nástřel???????

Ygrain řekl(a)...
3. listopadu 2017 v 8:22  

Napište to malinko delší, paní Karvaiová, dejte tomu taky nějaký pěkný úderný titulek, a pojďme to šířit v médiích. Třeba se stane zázrak a konečně jim to fušeráctví jednou neprojde.

Jana Karvaiová řekl(a)...
3. listopadu 2017 v 8:49  

Popravdě, mám něco nachystaného .

Michal Komárek řekl(a)...
3. listopadu 2017 v 8:50  

Paní Karvaiová, upravíte to, prosím lehce do podoby samostatného textu? Úderný titulek ani není zapotřebí! Děkuji! Hezký den! (Ygrain - také děkuji.)

poste.restante řekl(a)...
3. listopadu 2017 v 9:24  

Také děkuji.
Hlavně za odvahu a vytrvalost.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.