Studentské prezidentské volby 2017

středa 15. listopadu 2017 ·

Je to jen pár týdnů, co v téměř třech stovkách středních škol v Česku proběhly Studentské parlamentní volby, v nichž si studenti „nanečisto“ vyzkoušeli volit poslance, a už se blíží volby prezidentské. Ty budou, jak už se stalo zvykem, opět přibližně o měsíc předcházet volbám reálným a proběhnou ve dnech 12. a 13. prosince. Vyučující, kteří chtějí svou školu do voleb zapojit, se mohou do 1. 12. přihlašovat na webových stránkách JSNŠ.cz – organizátora projektu. Registrované školy obdrží volební lístky, informační plakáty, samolepky na volební urny a pokyny pro voliče a studentské komise. Volit mohou studenti starší 15 let.


Studentské volby jsou vzdělávacím projektem programu JSNŠ.cz, společnosti Člověk v tísni. Historicky první proběhly v roce 2010 a od té doby se konaly již sedmkrát, naposledy letos - začátkem října. Studenti se díky nim seznamují s principy demokratických voleb, platným volebním systémem, učí se rozpoznávat nástroje používané k přesvědčování voličů politiky při předvolebních kampaních, uvědomují si význam vlastní aktivní účasti ve volbách, učí se formulovat své názory, obhajovat je v diskuzi a také je jim umožněno nahlédnout do vztahu mezi politikou a médii. Průzkumy potvrzují, že Studentské volby mají pozitivní dopad na zvýšení účasti prvovoličů ve skutečných volbách.

„Nejde jen o samotný akt volby, tedy vhození hlasu do urny, ale zejména o vzdělávací aktivity, kterými vyučující Studentské volby doplňují. Ať už jde o projekci tematicky souvisejících dokumentárních filmů, pořádání besed s pozvanými hosty či další aktivity zahrnuté do výuky i mimo ni,“ vysvětluje Eva Lukášová, koordinátorka projektu Studentských voleb.

„Zatím největší zájem škol o účast ve volbách „nanečisto“ byl v roce 2012, kdy probíhala předvolební kampaň na prezidenta České republiky. V tomto roce se do projektu přihlásilo 441 škol. Mezi studenty tehdy vyhrál Vladimír Franz (40,7%), po něm následoval Jan Fischer (19,4%) a na třetím místě Karel Schwarzenberg (14,6%). Pro současného prezidenta, Miloše Zemana, hlasovalo 9,4% tehdejších středoškoláků,“ uvádí Karel Strachota, ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách.

Den před zahájením Studentských voleb, v pondělí 11. 12. (od 13 do 14.30h), se bude v kině Světozor konat předvolební debata za účasti pěti kandidátů na prezidenta, které vyberou sami studenti. Průběh debaty bude možné sledovat prostřednictvím stream.cz.

Přihlásit se do studentských prezidentských voleb je možno zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.