Šlechta ze soukromých škol nás převálcuje, varoval Horáček. Máme schopné studenty, oponoval Drahoš

úterý 7. listopadu 2017 ·

Vzdělanost a školství byly hlavním tématem včerejší diskuse pěti prezidentských kandidátů. Michal Horáček varoval před tím, aby veřejné školy, které se reformují pomalu, brzy nepřeválcovala "vzdělanostní šlechta" ze soukromých škol. Vzpomněl na své zážitky ze Spojených států, kde se mnohem více dbá na rozvoj kreativního myšlení. "Hrozí nám nástup nové šlechty, která si vzdělání opatří jinde, pokud nebudou mít štěstí na pokrokovou veřejnou školu. Naše děti musí umět přemýšlet, komunikovat," uvedl. Reportáž přináší Aktuálně.cz.




Podle něj se v této sféře rozevírají sociální nůžky, přestože si Česko na sociální rovnosti tolik zakládá. "Příští ministr by na to měl zatlačit. Psal mi kamarád z Ameriky, že konečně splatil vzdělání svých dcer. Já nechci, aby lidé v Česku do 63 let spláceli vzdělání svých dětí," dokončil Horáček za potlesku ze sálu.

Před tím, že rodiče vyřeší nedostatek kvalitních základních škol zakládáním nových, jak se projevilo v poslední době, varoval také lékař Marek Hilšer.

Nesouhlasil s ním naopak průmyslník Vratislav Kulhánek, který má jinou zkušenost. "Minimálně v technickém vzdělávání jsme dobří. Jsme lepší než studenti z Německa, z Francie. Já jsem je zaměstnával, vím to. Nejsme na tom tak špatně, nemusíme se pořád bičovat," hájil české školy Kulhánek a také si vysloužil potlesk publika.

Za české školy se postavil také Jiří Drahoš. "Kvalita vzdělání není zdaleka tak kritická, jak se nám někteří snaží namluvit. Náš vzdělávací systém určitě potřebuje změny, ale nemusí to být extrém od rakouské školy po „uč se, co chceš a kdy chceš", míní Drahoš. Podle svých slov zažil také hodně diskusí v Americe, kdy studenti uměli diskutovat, ale debata byla o ničem.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 7:35  

Zajímavý názor p. Kulhánka v době, kdy české odborné školství naši osvícení neznámí vůdcové školství chtějí přiblížit německému školství a chystá se zavedení německého systému.

Jinak o úrovni soukromých škol bych si dovolil polemizovat. Některé jsou lepší než státní, ale mnohé jen poskytují za peníze papír snažší cestou. Musel by se najít způsob srovnání škol.

Simona CARCY řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 7:39  

"Hrozí nám nástup nové šlechty, která si vzdělání opatří jinde, pokud nebudou mít štěstí na pokrokovou veřejnou školu."

Pan hyperkandidát Horáček se zřejmě někde uhodil, že říká takové nesmysly. Ono může někomu vadit, že si "někdo opatřil vzdělání" jinde? Každý občan je odpovědný za sebe, u nezletilců jsou za občana odpovědní zákonní zástupci. Proč jim Horáček přiřkává pejorativně označení šlechta jen za to, že se o své vzdělání nebo vzdělání svých potomků aktivně a sami a za své zasazují? Nevolitelný kandidát.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 8:26  

I pro soukromé školy platí kvalitní a nekvalitní.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.