Zvednou se počty středoškoláků. Ministerstvo chystá plán na posílení řemesel

úterý 10. října 2017 ·

V následujících letech se ze základních škol na ty střední přelije populační vlna a během sedmi let na nich přibude v porovnání se současným stavem necelých 40 % žáků. Ministerstvo proto se zaměstnavateli začíná přemýšlet, jak zlepšit kariérní systém tak, aby bylo dost maturantů i učňů. Reportáž přinesla Česká televize.


„Obory a jejich kapacity by měly být vhodně nastaveny tak, aby odpovídaly budoucí potřebě zaměstnavatelů,“ uvedl ředitel odboru středoškolského vzdělávání MŠMT Petr Bannert. Ministerstvo se ale nechystá regulovat počty žáků, kteří míří na střední školy.

Zaměstnavatelé i školy si dlouhodobě stěžují na nedostatek zájemců o řemesla a jiné technické obory. Problém je podle zástupců firem v tom, že výuka na základních školách děti k řemeslům dostatečně nemotivuje. Absolventi učilišť a středních škol pak často postrádají pracovní návyky a chybí jim praxe.

Zatímco maturitní obory studovalo ve školním roce 2016/2017 přes 300 tisíc žáků, v oborech s výučním listem se jich vzdělávalo necelých 90 tisíc.

Reportáž je ke stažení zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.