Slovo „učňák“ je skoro hanlivé. Když se nezmění názor rodičů a žáků, řemeslníci nebudou

pondělí 30. října 2017 ·

Čas nejistoty, boje o každého žáka, celkového podfinancování. Tak hovoří o současném českém učňovském školství Jiří Doležal, zástupce ředitele pro praktické vyučování na středním odborném učilišti Dačicích. Rozhovor přináší Český rozhlas.

Doležal upozorňuje, že panuje velký nesoulad. Trh práce žádá absolventy učňovských oborů, ale z řad žáků a jejich rodičů je o vyučení velmi malý zájem.

Nejvíc Jiřího Doležala mrzí, že jsou učňovské obory vnímány špatně v očích veřejnosti. „Někdy mi přijde, že slova učeň a učňák jsou skoro hanlivá a nesmí se vyslovovat. Bohužel poměrně často slyším, jak sílí tlak na všeobecné vzdělávání, ale to je podle mě nepřiměřené. Mělo by to být nastavené tak, že není ostuda nejít na školu s maturitou, ale je možnost se kvalitně vyučit a o budoucnost je postaráno,“ říká.

Už dnes je těžké najít šikovného řemeslníka. „Je stále méně lidí, kteří chtějí vykonávat fyzickou práci, a projevuje se to v nedostatku šikovných řemeslníků a následně růstem ceny za jejich práci. Nahrává to i spekulantům, kteří nabízí nekvalitní služby,“ popisuje Jiří Doležal.

Ve školním roce 1989/1990 bylo přijato do učňovských oborů 54 procent žáků vycházejících ze základních škol, o deset let později to bylo 35 procent a v roce 2016/2017 už pouze 25 procent. „My bychom neměli za každou cenu trvat na tom, že 80 procent žáků musí absolvovat maturitu, jestliže předpoklady k ní má podle inteligenční křivky mnohem méně lidí,“ komentuje Jiří Doležal.

Celý text a rozhovor ke stažení naleznete zde 

1 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
30. října 2017 v 15:52  

Ale slovo učňák hanlivé je. Poblíž nás jeden sídlí a ty grázly, co se tam "vzdělávají" bych nikomu nepřál potkat po setmění. Vlastně ani ve dne. Absolventi tohoto ústavu pak možná mají výuční list, ale za řemeslníky bych je neoznačil.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.