Ministr ocenil studenty ČVUT za vynález glukometru

čtvrtek 26. října 2017 ·

Ministr školství Stanislav Štech včera přijal studenta ČVUT Marka Nováka, který spolu se svými spolužáky Barborou Suchanovou a Tomášem Pikousem vynalezl glukometr velikosti kreditní karty, který měří hladinu cukru v krvi. Se svým přístrojem X.GLU určeným k léčbě dětské cukrovky studenti uspěli ve Spojených státech v prestižní soutěži Imagine Cup.


Marek Novák (linkedin.com)
Trojici studentů Elektrotechnické fakulty ČVUT Marku Novákovi, Barboře Suchanové a Tomáši Pikousovi za jejich vynález glukometru udělil ministr školství Stanislav Štech čestné uznání.

„Chtěl bych studentům ČVUT především poděkovat, a zároveň také pogratulovat k jejich velkému úspěchu v mezinárodní soutěži. Svět se tak dozvěděl, že u nás v České republice jsou schopní mladí lidé. A opět se také ukázalo, že je třeba vytvářet a neustále zlepšovat podmínky těmto mladým lidem, kteří mají tah na branku,“ řekl ministr školství Stanislav Štech v úvodu ceremoniálu.

„Naše filozofie je taková - odlehčit sestrám a lékařům a přesunout péči o diabetické dítě do rodin. Šlo nám o to, abychom dostali data z glukometru diabetického dítěte k rodičům hned, aby měli informace o stavu svého dítěte v reálném čase,“ řekl Marek Novák, jeden z trojice mladých vynálezců.

Zdenka Staňková z Občanského sdružení rodičů dětí s diabetem a celiakií - Diacel studentům poděkovala a ocenila přínos jejich vynálezu: „Pro rodiče malých dětí s diabetem je to maximální ulehčení péče. Rodič má kontrolu nad zdravotním stavem, a zároveň může chodit do práce, což dříve bylo prakticky nemožné. Tato technologie jim přináší velkou pomoc a odstraňuje řadu omezení, se kterými se rodiče diabetických dětí musí potýkat“.

Glukometr vypadá jako kreditní karta, která v sobě má konektor na jednorázový měřicí proužek. Na tento proužek se nanese kapka krve. Mobilní telefon poté během několika sekund zobrazí hodnotu glykémie, a diabetik si tak může stanovit množství inzulínu, které si aplikuje. Data se v mobilu automaticky ukládají a má k nim v reálném čase přístup i například rodič diabetického dítěte.

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.