Jiří Drahoš: Naši studenti vychrlí, kdy byla Zlatá bula sicilská, ale o kontextu nikdo neví

pondělí 2. října 2017 ·

„Problémem českého vzdělávání je permanentní střídání v čele ministerstva. A to, že se politická reprezentace nedokáže domluvit v horizontu přesahujícím čtyřleté funkční období. Když něco pokazíte nebo i zlepšíte na začátku vzdělávacího procesu, tak se to projeví za deset patnáct let. Nejstrategičtější ministerstvo je pro mě právě ministerstvo školství,“ říká Jiří Drahoš v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jiří Drahoš (twitter.com)
Sám jste vysokoškolský pedagog. Co české školství opravdu potřebuje?

Celoživotní vzdělávání. A také je nutné zaměřit se na to, jak se učí. Sleduji debatu, jestli potřebujeme víc faktických znalostí, nebo daleko více didaktiky. Mě nejvíc ovlivnili ti učitelé, u nichž jsem ani tak nezkoumal hloubku jejich znalostí, ale kteří zkrátka uměli učit.

Mluví se také o objemu látky na úkor kvality.

Ano, to je další problém. Jestli děti potřebují všechny ty faktografické znalosti, které do nich hustíme. Vždycky si vzpomenu na Cimrmana, který jako učitel na Ukrajině testoval, zda si žáci nepamatují i věci, jež měli zapomenout. Naši studenti vychrlí, kdy byla Zlatá bula sicilská, ale o kontextu nikdo neví.

Miloš Zeman se vzdal pravomoci jmenovat profesory, vzal byste si tuto možnost opět za svou?

Samozřejmě. Jako člen několika vědeckých rad univerzit vím, že profesura prochází dvoustupňovým procesem. Nepamatuji si, že bychom někdy řešili návrh na nekvalitní profesuru.

Celý rozhovor naleznete zde

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...
2. října 2017 v 9:58  

Naši vysocí úředníci vychrlí že je potřeba budovat klíčové kompetence, ale o kontextu, jak se budují, jak se měří a jaké podmínky pro rozvoj potřebují. .. nikdo nic neví.

Unknown řekl(a)...
2. října 2017 v 12:50  

když má nabiflováno že existovala,umí to správně napsat a vychrlí datum a jméno,tak všechny souvislosti v potřebném rozsahu si už vygůgluje,když nic nebude vědět a naťuká do vyhledávače zlatá buola může taky dostat informaci o soutěži velikosti přírodních ňader v portugalsku

krtek řekl(a)...
2. října 2017 v 13:20  

laimse28 - vyzkoušel jsem a furt jenom zlatá bula sicilská. Tak nevím ;-)

Jiri Janecek řekl(a)...
3. října 2017 v 10:00  

Problémem i jinak slušných a inteligentních lidí je, že když uvěří bludu, že by z nich byl dobrý prezident, tak začnou hlásat stejná instantní moudra ke všemu jako kdejaká blbka z ČT nebo z Aktuálně...

mirek vaněk řekl(a)...
3. října 2017 v 18:52  

Já se ptám, kdo byl Karel IV a tak polovina budoucích maturantů zareaguje. Zlatou bulu sicilskou bych si vůbec netroufl nadhodit.
To je ta relativita školských problémů.

Unknown řekl(a)...
4. října 2017 v 9:53  

když jsem ve 3. semestru nadhodil, kdo to byl kennedy a co to byla berlínská krize,dostalo se mi nechápajícího myšlení "k čemu nám to bude" a nakonec jsem se dozvěděl, a že ta krize se týkala navršení odpadků po technopárty,nicméně bystři zagůglili a dostali jsme několik kennedyů,včetně sportovců a jednoho zpěváka a všechny berlínské krize,takže jsme si půl hodiny vyjasňovali vygůglená fakta a teprve poté přešli k plánovanému rozboru textu "já jsem berlíňan"

Unknown řekl(a)...
4. října 2017 v 9:56  

postavíme li si jako základ vzdělání gůglení,musíme každému studentu přidělit opedagoga=otroka asistenta,který studentovi vysvětlí,co že to vygůglil

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.