Hygienici: Školní obědy nutričně nevyhovují, nároky zákona nejsou reálné

úterý 17. října 2017 ·

Hygienici ze Státního zdravotního ústavu si vzali na paškál školní stravování, aby zjistili, jak se jídelnám daří naplňovat výživová doporučení. Výsledek? Téměř polovina školních jídelen v testu propadla, připravují totiž obědy s nedostatečným množstvím živin. Podle autorů studie je ale problém spíš v legislativě. Informuje iDNES.cz.




Hygienici zkoumali 28 jídelen a vývařoven po celé České republice, z nichž tři čtvrtiny vařily pouze jedno jídlo a zbylých 25 % nabízelo žákům víc variant hlavního chodu. Zaměřili se na obědy pro žáky ve věku 7-10 let. Děti v tomto věku by podle vyhlášky o školním stravování z roku 2005 měly dostávat oběd, který obsahuje 35 % denního příjmu, tedy od 485 kalorií do 844 kalorií.

„V této oblasti se nachází 58 % školních jídelen, ostatní se pohybují pod spodní hranicí tohoto rozpětí, a tedy nedosahují minimálního doporučeného množství energie,“ stojí ve studii.

„Vyhláška pochází z roku 2005 a od té doby nikdo netestoval, jestli je dosažitelná. Cílem nebylo kritizovat školní jídelny, jsem přesvědčen, že ty dělají svoji práci zodpovědně, ale zjistit, zda nároky vytyčené současnou legislativou jsou reálné a zda vůbec existuje školní jídelna, která je schopna ideál výživových doporučení naplnit. Výživová doporučení naplnily jen dvě školní jídelny a je třeba tomu adjustovat požadavky,“ řekl iDNES.cz jeden z autorů studie Jiří Ruprich.

Celý text naleznete zde
Studie SZÚ je ke stažení zde

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
17. října 2017 v 19:35  

"Cílem nebylo kritizovat školní jídelny, jsem přesvědčen, že ty dělají svoji práci zodpovědně, ale zjistit, zda nároky vytyčené současnou legislativou jsou reálné a zda vůbec existuje školní jídelna, která je schopna ideál výživových doporučení naplnit."

Příjemně překvapivý závěr... Dobré by bylo podobně se zamyslet třeba nad úvodem ke školskému zákonu nebo nad inkluzivní vyhláškou. Ale nečekat teda těch dalších deset let...

Jinak nevím, jak jsou na tom sedmileté děti, ale za 844 kalorií bych já vylezl maximálně do prvního patra a došla by mi šťáva. A to bych musel být studenokrevný tvor se stoprocentní účinností metabolismu... Co to v těch novinách pracuje...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.