E-školy dodávají Estonsku experty, země je ve světové špičce v digitalizaci. S programováním děti začínají ve druhé třídě

úterý 3. října 2017 ·

Estonsko patří ke světové špičce v digitalizaci. Jako první zavedlo volby po internetu a téměř všechno tam vyřídíte online. To ale vyžaduje počítačovou gramotnost a spoustu expertů na informační technologie. V Estonsku se proto s předáváním těchto znalostí začíná už od raného věku a školství je v této malé pobaltské republice na cestě k úplné elektronizaci. Reportáž přináší Český rozhlas Plus.


Anna Piperal (linkedin.com)
V estonských základních školách leží na lavici místo sešitů notebooky už před sedmiletými dětmi. Na hodinách se učí třeba naprogramovat malého robota. „Učí se, jak funguje a co všechno se s ním dá dělat,“ přibližuje učitelka informatiky Birgy Lorenzová. „Druhá třída je ideální doba, kdy s tím začít. Děti jsou ve věku, kdy se se vším seznamují a o všechno se zajímají," říká Lorenzová.

Programování si mohou děti vybrat jako nepovinný předmět. Tak zvaných e-schools, využívajících ve výuce nejmodernějších digitálních technologií a postupů, je v této zemi podle vlády přes 85 %. Do roku 2020 chce Estonsko do elektronické podoby převést všechny studijní materiály. Podle vedoucí úřadu pro digitalizaci Anny Piperalové tento přístup nese ovoce. Estonští školáci se totiž pravidelně umísťují na předních místech v mezinárodních srovnávacích testech.

Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
3. října 2017 v 6:37  

Jak spolu souvisí programování a volby po internetu? Dnešním 50+ se zavede výuka programování zpětně? Kolik voličů mělo ve škole programování?

Unknown řekl(a)...
3. října 2017 v 14:18  

estonsko, stát o rozloze čech s počtem obyvatel prahy,třetina estonců,ti mladí do 40 let pracují v německu či anglii, proorito ve vzdělání jest angličtina a programování,kdo se naučí odchází,kdo ne zůstává,lidé žijí v tallinu,kde se živí překupem mez eu a ruskem,nebo na venkově,kde žijí z toho co kravka nadojí a na zahrádce vyroste,ti mladši=střední generace používají it,ti starší 50+ ji nepoužívají,státní administrativa a zákony jsou v estonsku neskonale jednodušší,v té bídě totiž není co tunelovat a odklánět,pokud člověk 50+ něco potřebuje jde do školy nebo na poštu a učitelka či pošťák,mladí lidí,tam důchodci pracovat nesmí,to na tom ps naklepou za něj

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.