Dánsko vyhlásilo boj proti tahákům na laptopech. Bude je kontrolovat jako američtí imigrační úředníci

úterý 24. října 2017 ·

Dánské ministerstvo školství připravuje novou legislativu, která by umožnila školám podobnou hloubkovou kontrolu, jakou má k dispozici třeba americký imigrační úředník. Student, který by chtěl u zkoušek použít laptop, bude muset počítat s tím, že do něj může škola nahlédnout. A to opravdu důkladně: tedy na jeho webovou historii, na sociální sítě a samozřejmě na obsah samotného disku. Informuje server zive.cz.

Pokud by se to studentovi nelíbilo, mohou mu laptop zabavit, vyhodit jej od zkoušky a v krajním případě i vyloučit ze studia. Novela již prošla prvním čtením. U nás toto riziko nicméně zatím asi nehrozí, zkoušky totiž zpravidla stále probíhají tradiční písemnou formou.

Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
24. října 2017 v 9:04  

Ženiální. Nejdříve pustí laptopy do tříd, pak se chytnou za hlavu, že jako taháky a pak začnou kompy hloubkově šmírovat imigračním softwarem. Chtělo by to více sluníčka.

Simona CARCY řekl(a)...
24. října 2017 v 11:07  

Ale pane obyčejný tajný učiteli, když tato společnost dokáže tleskat šmírovacímu a kontrolujícímu EET, až jeho protagonisté vyhrají volby, bude jistě hračkou implementovat podobné principy do maturit i přijímaček. Jen to bude chtít osvíceného ministra školství, kterých má tahle země naštěstí na rozdávání. Jen ve vámi napadaném případě nejde o šmírování kompů, ale o kontrolu neetického a amorálního chování uchazečů o složení zkoušky. Boj proti neetice a amorálnostem naše společnost vzdala, proto vyrůstá generace absolventů, kteří vám s chutí nasadí odpadkový koš na hlavu. Je tedy štěstím, že jsou země, kde to nevzdali.

Tajný Učitel řekl(a)...
25. října 2017 v 21:06  

Paní Carcy, nejde o kontrolu neetického chování. Vymyslí se s velkou parádou digitální způsob testování, aby se předešlo podvádění učiteli, pak se přijde na to, že ten nový způsob otevírá mnohonásobně větší prostor podvádění, než ten starý, no ale už je pozdě a musí se pracně a nákladně zaplácávat díry, o nichž se dopředu ví, že záhy po zaplácnutí starých vzniknou nové a že dírotvůrci budou vždy o krok napřed, jak to už v digisvětě bývá. Ale čemu se divíme, v digitálně dementním Dánsku a Czechii jednadvacátého století je možné všechno...

Mintaka řekl(a)...
30. října 2017 v 11:44  

Úsměvné. Při výuce na VOŠ řeším zcela opačný problém. Mám obtíž některé studenty přesvědčit, aby si dělali "taháky", paměťové mapy a budovali si svou vlastní znalostní bázi. Při zkoušení ji samozřejmě mohou používat, včetně jakýchkoliv zdrojů na Internetu. (Vyjma státnic, kde se z vůle vyšší moci šrotí teorii na zpaměť.)

Jde o třídy budoucích ICT administrátorů a snažit se všechny detaily naučit nazpaměť je pro praxi nepotřebné a neefektivní. Co potřebují je, široký přehled, praktické vyzkoušení spousty technologií a velmi pokročilá práce s informačními zdroji, které destilují do své znalostní báze.

Zkoušky jsou praktické a mohu říci, že studenti, kteří si nepřipraví pořádné taháky, nebo si pouze zkopírují informace od spolužáků jsou na tom převážně bídně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.