Čtyři dny do voleb. O čem Češi budou rozhodovat? Zvednou se platy učitelů?

pondělí 16. října 2017 ·

Už v pátek 20. října začnou volby do Poslanecké sněmovny, jejichž výsledky mohou výrazně změnit Českou republiku. Kromě základních politických otázek, jako je budoucnost demokracie, zachování občanských svobod, nárůst vlivu populistických a extremistických stran či vztah k Evropské unii, půjde v letošních volbách o řadu důležitých témat týkajících se prosperity, životní úrovně nebo vzdělanosti. HN vybraly pět z nich, která mohou nejvíc ovlivnit budoucnost země.

Zvednou se platy učitelů?

K platům ve školství se strany hlásí. Těžko říct, jestli za to může jejich nízká výše, nebo vystupňované úsilí učitelů prosadit ještě na sklonku vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) jejich zvýšení. Samostatnou pasáž o navýšení platů učitelů lze ale najít v programu všech hlavních kandidujících stran. Dá se tedy očekávat, že i když si učitelé polepšili už teď (z rozpočtu na příští rok), porostou jejich platy i v příštím volebním období. Chronicky podhodnocená práce ve školství by se tak mohla stát minulostí.

Třeba sociální demokracie plánuje do čtyř let zvýšit ohodnocení kantorů na 130 procent průměrné mzdy v Česku. ANO chystá nárůst o 50 procent do roku 2021 a ODS navrhuje prosadit průměrný plat učitele 35 tisíc korun.

Partaje ale kromě platů chtějí řešit i jiné nedostatky v systému vzdělávání. A nejde jen o nová pravidla odměňování, která měl zavést kariérní řád pro učitele, shozený nedávno ze stolu v parlamentu. Jako lék na nedostatek pracovníků ve firmách chce hnutí ANO prosadit renesanci učňovského školství. Lidovci zase navrhují, aby na školách mohli přednášet i odborníci se zkušenostmi z praxe.

Celý text naleznete v dnešním vydání Hospodářských novin

5 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
16. října 2017 v 21:02  

Všimněme si, prosím, že ani tzv. "Hospodářské" noviny se nepozastaví nad číselnou demagogií všech stran, co se týká platů učitelů. Žadná ze stran nedala učitelům slib na důstojné platy. Ani ANO ho nedalo, když říká, že zvětší platy učitelů o 50 %, ale neřekne u toho, z jakého základu se to bude počítat. Těch 50 % navíc snad znamená 150 % z dnešních učitelských platů? Nebo snad 150 % z průměrného platu v roce 2021? J.Týř

tyrjir řekl(a)...
16. října 2017 v 21:05  

O čem Češi budou ve volbách rozhodovat?
O tom, které strany je budou nově oblbovat?

BP řekl(a)...
17. října 2017 v 12:32  

Když ANO zvýší začínajícím učitelům plat o 50%, dostanou se akorát na dnešní průměrný plat ve státě. Zaplať pánbu za to! Třeba to nějaké mladé do školství přitáhne.

Unknown řekl(a)...
18. října 2017 v 1:34  

bp/ a k čemu jsou mladí nezkušení a proč jim dávat stejně jako těm co mají už pár let odslouženo?

BP řekl(a)...
18. října 2017 v 15:57  

laimes28:
Mladým se to zvedne na dnešní průměr a nám starým na těch 150% průměru. My nejstarší už teď téměř saháme na ten průměr.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.