V Česku může být až 200.000 lidí s autismem, přesná čísla nejsou

středa 27. září 2017 ·

V Česku může být podle odhadů založených na počtu obyvatel a zkušenostech z ciziny až 200.000 lidí s různě závažnými poruchami autistického spektra. Přesná čísla nejsou, pojišťovny evidují za čtyři roky nárůst o tisíc, školy o desetitisíce. Novinářům to dnes řekla Milena Němcová z České odborná společnost aplikované behaviorální analýzy. Loni se v Česku začaly u praktických lékařů zdarma testovat na poruchy autistického spektra malé děti. Informuje ČTK.


Milena Němcová (csaba.cz)
Podle Marty Pečeňové, která se řešením životních podmínek osob s autismem v Česku zabývá, naráží rodiče či pečující neustále na předsudek, že je autistů málo, a proto řešení jejich situace není takový problém. "Statistiky nejsou, dosud reálná čísla nikoho nezajímala. Jeden z požadavků je zjistit reálná data o tom, kde tito lidé žijí a jaký mají stupeň postižení," dodala Němcová.

Odborníci očekávají další nárůst, protože od října loňského roku mají rodiče nárok na bezplatné testování dětí v 18 měsících, třech a pěti letech. Od ledna do července bylo podle dat největší zdravotní pojišťovny VZP vyšetřeno přes 20.000 dětí.

Problémem zůstává ale nedostatek odborníků, kteří by se péči o osoby s poruchami autistického spektra věnovali. Novela zákona o vzdělávání nelékařských pracovníků platná od letošního září zavedla studijní obor aplikovaná behaviorální analýza (ABA). Od října začne podle Němcové prvních 20 studentů navštěvovat přípravný kurz na Masarykově univerzitě v Brně. Dalších osm studuje v zahraničí.

Celý text naleznete zde

5 komentářů:

BP řekl(a)...
27. září 2017 v 10:57  

Ve své praxi jsem se setkala s dětmi, které se staly terčem šikany ve třídě a mohly mít právě určitý stupeň postižení autismem. U jedné dívenky jsem dokonce rodiče požádala o vyšetření u psycholožky, ale ta nic neodhalila. Nicméně dívenka vykazovala úplně stejné chování jako další dva žáci v jiných třídách téže školy, u nichž byl autismus diagnostikován a starali se o ně ve škole asistenti.
Tak nevím, co si mám o tom myslet. A nejhorší je, když i rodiče se brání nějakému vyšetření vlastních dětí a v podstatě je nechají napospas jejich nevstřícnému okolí. Vůbec si neuvědomují, jak jim sami ubližují.

Jana Karvaiová řekl(a)...
27. září 2017 v 18:45  

Co je nám platné, že tohle víme.Víte jak to vypadá vpraxi?
1/naprosto nedostatkovým zbožím jsou dětští psychiatři. Takoví, kteří neléčí jen prášky. Dostat dítě k pořádnému psychiatrovi, to je rychlejší cesta na Mars.
2/Totéž platí o dětských psycholozích. něco šíleného.
U obou kategorií rozhodují zdravotní pojišťovny , které mají pocit, že je jich dostatek. Není a je to již kritické. Právě dnes jsem měla hodinový rozhovor s matkou dítěte s Aspergerem, které naprosto přesto chodit do školy. Hledají psychologa rok! Do Nautisu volali také před rokem, zatím se jim nikdo neozval. Vše se hodí na školy, které toho fakt dost zmůžou.
Další dítě řeším také rok. než najdeme lékaře a psychologa, asi už vyjde.
Co je nejšílenější, je skoro neexistence rané péče. možná se dne již něco málo rozjíždí, ale spoléhá se na komunitní pomoc než na odbornou.
Dítěti, které ve čtyřech letech nemluví se nedostává pomoci s řečmi typu: je to kluk, ti jsou pomalejší nebo, však on se rozjede, nebojte se. A to říkají pediatři!
A v rámc inkluze jdou ta děcka do škol a školy po...te se.

Jana Karvaiová řekl(a)...
27. září 2017 v 18:46  

...přestalo chodit do školy

Janek Wagner řekl(a)...
27. září 2017 v 20:05  

Píší "z dat ministerstva školství to ale byly desetitisíce".

Podrobné statistiky MŠMT mám jen z roku 2015/16 a ze speciálních škol:

U žáků bez diagnostikovaného souběžného postižení více vadami, je pořadí nejčastějších diagnóz následující: žáci se středně těžkým mentálním postižením (1 633), autismem (487), těžkým mentálním postižením (434).

To znamená předloni byly ve speckách jen stovky dětí s autismem, kde tedy jsou ty desetitisíce? Nebo to už se porucha autistického spektra píše komukoli? Nebo to je jen PR článek NAUTIS nebo někoho jiného?

Jana Karvaiová řekl(a)...
27. září 2017 v 20:25  

Nautis nepotřebuje PR, mají tam čekací doby delší než rok i přes to, že si za diagnostiku, kterou každý okresní dělá zadarmo, říkají přes 5000,-

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.