Školy musí zachovávat náboženskou neutralitu, řekl ministr Štech

neděle 24. září 2017 ·

Ministerstvo školství nebude nijak zasahovat do pravomoci škol, které rozhodují, co žáci smí a nesmí nosit. V pořadu Partie televize Prima to řekl ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD). Reagoval tak na rozhodnutí soudu, který se v týdnu postavil za školu, jež zakázala nošení hidžábu. Informuje server Novinky.cz.


Markéta Pekarová Adamová (psp.cz)
„Ministerstvo nebude vydávat žádné pokyny či prohlášení, jak by měly školy postupovat. Školy si v těchto případech musí rozhodovat samy. Měly by však zachovávat náboženskou a ideologickou neutralitu,“ konstatoval Štech. Souhlasila s ním také poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která byla hostem diskuze.

„Žijeme v právním státu a nezbývá nám než respektovat rozhodnutí soudu. Nechala bych to na rozhodnutí školy,“ uvedla Adamová.

Zkritizovala však politiky, kteří se projednávání soudu účastnili a také diskutéry na sociálních sítích, kteří podle ní „lynčovali advokátku studentky“, která školu zažalovala. Dívka se dožadovala omluvy za to, že ji vedení školy mělo zakázat ve škole nosit šátek přes vlasy. Městský soud v úterý zamítnutím žaloby potvrdil lednový rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 10.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Nowak řekl(a)...
24. září 2017 v 21:55  

Co je náboženská neutralita? Znamená to nevšímat si náboženství? Některá škola všechny projevy náboženství zakáže, jiná vše toleruje?

Tajný Učitel řekl(a)...
25. září 2017 v 7:38  

Ráno s krabicí obejdu třídy a posbírám křížky, pentagramy, jarmulky. Škoda, že víru samotnou nelze odložit v šatně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.