Pětileté děti musí povinně do školky, tisíce jich ale nepřišly. Úřady se neshodnou, kdo je má hledat

čtvrtek 7. září 2017 ·

Dětí, jež rodiče do školky nepřivedli, jsou odhadem tisíce. Ministerstvo školství bude znát přesné číslo za celé Česko až na konci září. Například v Mostě ze 633 předškoláků k zápisu nedorazilo 110 dětí. V Karlových Varech postrádají 90 dětí ze 444, v Brně je to 727 dětí ze čtyř tisíc. Na tom, kdo má hledat nepřihlášené děti, se ale ministerstvo školství s ministerstvem práce a sociálních věcí zatím neshodly. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.



Ministerstvo práce tvrdí, že nepřihlášené děti mají nejdříve řešit města. A až pokud dostanou podezření na zanedbávání dítěte, mají to hlásit Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Podle tiskového oddělení ministerstva školství ale jednoznačné rozhodnutí ještě nepadlo: „O zapojení OSPOD do řešení přestupků v současnosti obě ministerstva jednají.“


Města se k tomu postavila po svém. V Brně zatím vyčkávají na závazné stanovisko ministerstev. Karlovarský magistrát už obeslal rodiče doporučenými dopisy. V Mostě rodiče dohledávají přímo v terénu.


Povinnou předškolní docházku prosazovala ČSSD kvůli dětem převážně ze sociálně vyloučených lokalit, které přicházely do prvních tříd nepřipravené. Názory na to, jestli roční docházka do školky těmto dětem pomůže, se různí. „Obávám se, že rok nebude stačit, i když nejvíce záleží na tom, jestli rodiče spolupracují. Máme jedno nevychované dítko, kterému tady nastavíme nějaká pravidla. Ale pokud je nemá také doma, moc to nepomůže,“ míní ředitelka mostecké školky Věra Richterová.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
7. září 2017 v 6:00  

Kdyby ale do skolek musely povinne uz ctyrlete deti, byla by vysoka pravdepodobnost, ze se je do jejich peti let tomuto statu podari dohledat a pak by mohla byt v jejich peti letech jiz dochazka stoprocentni. To by se pred volbami mohlo chytit, ne?

aknelka řekl(a)...
7. září 2017 v 9:34  

A bude někde uvedena statistika, které děti do povinné školky nepřišly? Myslím - jestli to nejsou právě ty, kvůli kterým je ta povinná předškolní docházka.

Jana Karvaiová řekl(a)...
7. září 2017 v 13:19  

Add Aknelka
ano, jsou to ony. Respektive jejich rodiče.Ale až se zase bude psát nějaká zpráva o lidských právech, opět se bude hřímat o diskriminaci a pod.
A bacha, moc o tom nepište, je to rasistické.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.