Odbory zůstávají ve stávkové pohotovosti: Obávají se, že 15% zvýšení se nemusí celé dostat do tarifních platů

úterý 12. září 2017 ·

Odbory už minulý týden vyhlásily stávkovou pohotovost, pokud vláda jejich požadavkům nevyhoví. Koaliční shoda nakonec přáním na zvyšování platů odborářů beze zbytku vyhověla, přesto ještě stávkovou pohotovost neodvolávají. „Jsme spokojení s tím, jak koaliční jednání dopadlo, ale ještě počkáme, až vše definitivně schválí vláda a budeme to mít černé na bílém,“ uvádí místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Informují Hospodářské noviny.


Obávají se třeba toho, že se celých 15 procent nedostane do tarifních platů učitelů, jak politici nyní slibují. To je totiž jediná záruka toho, že slibované peníze k učitelům opravdu doputují. Pokud je vláda přidá jinou cestou, kraje – jak už se v minulosti stalo – některým učitelům platy nemusí zvýšit, nebo o menší částku, než vláda slíbila.

Radost z politických vyjednávání ale zatím nemají vysoké školy. Ty požadují navýšení rozpočtu o 4,5 miliardy korun, jak jim slibovala bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Koalice se ale na pondělním jednání o zvyšování rozpočtu vysokých škol nedohodla. Ministři připouští, že chtějí vysokým školám přidat, ale zatím se hovoří o částce v rozmezí 2,5 až 3,5 miliardy. „Mám z toho smíšené pocity. Jen na to, aby se přidalo vysokoškolským učitelům 15 procent, je potřeba 2,5 miliardy korun. Další miliardu by stálo zvýšení stipendií doktorandům,“ říká předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer.

Celý text naleznete v dnešním vydání Hospodářských novin

2 komentářů:

BP řekl(a)...
12. září 2017 v 11:20  

Ano, je to tak. Pokud vše nepůjde do tarifu, nikdo ty peníze už neuvidí. Loni se údajně přidalo 8%. Já osobně dostávám navýšení pouze o 5,5%, takže za 10 měsíců tohoto kalendářního roku mi někdo už našetřil na poslední dva měsíce, ve kterých by mi měly být vyplaceny ušetřené finanční prostředky, což činí přesně oněch 30% (10x2,5 + 2x2,5).
Je to tak matematici?
Takže vlastně žádné přidání ještě letos nenastane.

Janek Wagner řekl(a)...
14. září 2017 v 23:59  

"Obávají se třeba toho, že se celých 15 procent nedostane do tarifních platů učitelů, jak politici nyní slibují. To je totiž jediná záruka toho, že slibované peníze k učitelům opravdu doputují. Pokud je vláda přidá jinou cestou, kraje – jak už se v minulosti stalo – některým učitelům platy nemusí zvýšit, nebo o menší částku, než vláda slíbila." je naprostá pitomost.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.