Martin Profant: Obírat učitelky a učitele je relativně bezpečné

sobota 9. září 2017 ·

„Obírat učitelky a učitele je relativně bezpečné. Snadno se proti nim probudí antiintelektuální vášně a ledakterý intelektuál bude přitom žvanit, jak je třeba mít pochopení .pro hněv „zapomenuté třídy“. Existují i tři méně zjevné důvody, proč lze učitelky a učitele okrádat bez rizika. Za prvé, snížená kvalita kantorské práce a podfinancování školství nemá okamžitý efekt. Dnešní zanedbání se projeví nejdříve za pět let, a to je z hlediska volených politiků za horizontem jejich osobních obav. Zbylé dva důvody jsou kulturní: učitelé a učitelky nebudou vytvářet skupinu voličů, kteří by volili podle zájmu profese a nepůjdou do stávky…,“ píše Martin Profant v Deníku Referendum.

Profant mimo jiné píše:





Martin Profant (eknihovna.cz)
Učitelské stávce nebrání nerozhodnost či nepochopení vlastního zájmu, ale mocný profesní předsudek. Aby stávka uspěla, musela by s kalkulovat s onou funkcí školy, kterou si u nás neradi přiznáváme. Slovy G. B. Shawa – Britové byli v této věci vždy realističtější: „ …škola je žalářem, kam se děti zavírají, aby netrápily a nesužovaly rodiče“. Stávka by tedy musela trvat tak dlouho, aby rodiče nevystačili s obvyklou rodinnou solidaritou a museli si brát dovolenou nebo se začali u starších dětí obávat zvýšeného rizika nekontrolovaného trávení přílišného množství volného času. A musela by trvat ještě déle, protože nejprve by se rodiče obrátili proti učitelům, kteří jim svoji stávkou problémy způsobili. Než by se toto jednostranné, mediální masáží přiživované osočení zlomilo, musela by stávka vydržet další týdny.


Jenomže středoevropský učitel či učitelka se necítí být žalářníkem. Svou práci bere jako poslání. To není fráze, jen docela neschopný lempl by s dovednostmi nezbytnými pro učitelskou práci nesehnal lépe placenou a nejspíše méně stresující práci, například právě práci bachaře. Netvrdím, že se mezi českými pedagogy tací lemplové nevyskytují, ale nejenže nepřevažují, ono jich je mnohem méně, než by člověk při soustavném ponižování profese čekal. Rozhodně na nich nepostavíš stávku. Masivně převažují ti, kteří mají vštípenou možná až příliš vysokou představu o vzdělání jako nesporné hodnotě. A těm sebeúcta nedovolí brát si dlouhodobě děti jako rukojmí a poškozovat jejich vzdělanostní rozvoj...


Pokud si v této malé a na přírodní zdroje relativně chudé zemi dorozložíme již dnes rozklížený učitelský stav, nebude to už jenom kantorská smůla, ale drahá smůla nás všech. Když dostanou slušný plat, nebudou učitelé jako celek automaticky učit lépe. V opačném případě budou ale zcela jistě postupně učit stále hůře. Je trapné stále opakovat takové banální pravdy, ale co jiného dělat tváří tvář stále stejné arogantní ignoraci měnících se politických reprezentací země?


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

turistao 982 řekl(a)...
9. září 2017 v 18:59  

Jenom bych doplnil: Spousta učitelů musí mít druhé zaměstnání, aby uživili rodinu. Tato okolnost se určitě na kvalitě učitelské práce negativně projevuje.

Unknown řekl(a)...
10. září 2017 v 10:49  

ve školství je 80%ˇžen a 20% mužů, z těch 20% je 1/3 nad 55 let,ti nebudou a stávkovat ani jinak revoltovat,protože v případě vyhazovu jsou nezaměstnatelní,1/4 žen učitelek je svým manželem natolik zabezpečena, že svou výplatu mají pro osobní potřebu (přesněji nehraje roli v rozpočtu domácnosti) ty stávkovat také nebudou,pak zde máme 1/5 matek samořivitelek,které naopak drží h+k,aby o své místo nepřišly,možná by bez peroblémů našly jiné ale nemohou si dovilt měsíční výpadek platu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.