Zdeněk Sotolář: Odbory máme. Máme však nějaké odboráře?

pátek 25. srpna 2017 ·

Předseda školských odborů při významných událostech léta postává za ministry jako šedá eminence. Kolik však má ČMOS skutečných členů odmítají bafuňáři zveřejnit. Proč? Ještě nedávno se předseda školských odborů Dobšík kasal, jak má všechno s vrchností domluveno a – bim ho. Dnes odbory oprašují fángle a frkačky a chystají se zviditelnit v Betlémské kapli. Jenomže ty fángle a frkačky dávno nestačí. To nejdůležitější je důvěra. A tu si ČMOS s sebou nevezme, protože ji dávno prošustroval.



Zdeněk Sotolář (archiv autora)
Prošustroval ji během desetiletí, kdy se platy českých učitelů neúprosně propadly na evropské dno. Prošustroval ji poklonkováním ministerstvu během schvalování nedobře připravené inkluze a stejně nedobře připraveného kariérního řádu. Prošustroval ji, když učitelé dostali přidáno 6 %, ale pan Dobšík hlásal, že vybojoval 10 %.


A tak si představuji, jak toho 1. září se před panem Dobšíkem sám Mistr Jan zašprajcuje ve dveřích Betlémské kaple a špehýrkou mu hlasitě připomene: „Dobšíku...hledaj pravdy, slyš pravdu, uč sě pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, drž pravdu, braň pravdy až do smrti... A konečně řekni, kolik těch odborářů ve skutečnosti vedeš."


Se souhlasem autora převzato z jeho blogu

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
25. srpna 2017 v 10:32  

Předsedovi Dobšíkovi není co závidět. Ať udělá, co udělá, vždy je nevybíravě kritizován, a především těmi, kdo pro učitele nikdy nic neudělali. Tedy kromě chytrých řečí a knížecích rad na různých webových stránkách. V tomto konkrétním případě je kritika ještě nemístnější, protože odbory vyvíjejí reálný tlak na vládu a především na ty strany, které o platech učitelů mluví jen před volbami, ale reálně jim zvyšovat platy nechtějí. Díky odborům je pravděpodobnost prosazení 15% zvýšení výrazně vyšší, ale nepochybuji o tom, že se zase najdou experti, kteří začnou kritizovat, že to není o 20 % nebo rovnou o 40 %. :-)

Josef Soukal řekl(a)...
25. srpna 2017 v 10:51  

Jakou důvěryhodnost může mít obhajoba vládního podržtašky od toho, kdo se sám podílel právě na projektu, jehož podporou pan Dobšík ztratil kredit? A vrcholem nestydatosti je pasáž o těch, "kteří pro učitele nikdy nic neudělali". Z. Sotolář spoluzaložil UPS, jež přinášelo dost konkrétních kritických podnětů k práci MŠMT. Kolikrát byl pozván k jednacímu stolu, aby se ukázalo, že nejde jen o "chytré řeči" a "knížecí rady"? Poslední formulace je obzvlášť stupidní, uvážíme-li, že ji adresuje pán z ministerského hradu učitelskému kmánovi.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
25. srpna 2017 v 13:12  

Ministerstvo bojuje za své odbory!!! Jak výmluvné!! Díky, pane Pavlíku, díky!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.