Ministr školství chce podporu inkluze. Požádá vládu o 400 milionů korun

pátek 18. srpna 2017 ·

Vláda v pondělí projedná žádost ministra školství Stanislava Štecha o poskytnutí 400 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy na finanční zabezpečení inkluze v tomto roce. Ministerstvo je potřebuje na zajištění pomůcek a podpůrných opatření pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami. Koncem července se o tom Štech domluvil s ministrem financí Ivanem Pilným. Informuje ČTK.



O peníze požádala vládu již v červnu Štechova předchůdkyně Kateřina Valachová. Vláda pak uložila Pilnému, aby peníze v letošním rozpočtu našel. Na čerpání peněz z rozpočtové rezervy se Pilný se Štechem dohodl na jednání 24. července.


Při přípravě vyhlášky loni uvádělo ministerstvo nárůst výdajů rozpočtu pro rok 2016 o 410 milionů korun, pro letošek o jednu miliardu korun a na příští rok o 1,5 miliardy korun. Skutečné výdaje byly ale v loňském roce 589 milionů korun, za leden až červen letošního roku zhruba 1,5 miliardy korun a pro příští rok se nyní odhadují až čtyři miliardy korun.


Jedním z nejčastějších podpůrných opatření je určitá forma doučování. Hodně se využívají i asistenti pedagoga. Jejich počet ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2016 vzrostl podle ministerstva v prvním čtvrtletí letošního roku o téměř 3000, z toho u škol zřizovaných kraji, obcemi a svazky obcí o 2730.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
19. srpna 2017 v 0:41  

Sněmovna přijala podle návrhu MŠMT zákon, jehož realizace není finančně zajištěná?

Odstranění (zmírnění) nedostatečnosti diagnostických a poradenských kapacit nazývá MŠMT "technickou novelou" - nedoplatí na to prodloužení termínů dětí i učitelé?.

Defenestrace je podle MŠMT zakrývání zamžených oken neprůhlednou tkaninou?

:)))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.