Ministerstvo školství se stále nedohodlo s ministrem financí Ivanem Pilným na rozpočtu na příští rok

středa 23. srpna 2017 ·

Rozpočet se bude odvíjet od toho, jak se nakonec budou zvyšovat platy učitelů a dalších státních zaměstnanců. Novinářům to po jednání na ministerstvu financí řekl politický náměstek ministra školství Petr Pavlík. Na růstu platů se v pondělí dohodly odbory s vládou, zatím ale není rozhodnuto, o kolik mzdy porostou a od kdy. Informuje ČTK.



Ivan Pilný (psp.cz)
"Konkrétní částky se budou odvíjet od toho, jak rozhodne vláda, protože ta otázka platová, to je největší podíl těch financí," řekl Pavlík. Ministerstvo školství podle něj trvá na původních požadavcích a bude je prosazovat "v co nejširší míře". Ministerstvo podporuje požadavky odborů na navýšení platů učitelů o 15 procent, který jim minulý týden slíbil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle Pavlíka by to znamenalo asi 11 miliard korun z rozpočtu včetně odvodů.


Ivan Pilný zopakoval, že je stále vázán deficitem 50 miliard korun, který schválila vláda. Počítá s tím, že o platech a schodku státního rozpočtu se po odevzdání jeho návrhu vládě povede další debata. Návrh rozpočtu prý odešle do konce srpna tak, jak se na něm dohodl s resorty. "Částka na platy ve výši 12 miliard bude uvedena zvlášť a vláda se potom rozhodne, jakým způsobem s ní bude zacházet," řekl. Na avizovaný růst platů od listopadu podle něj nemají dostatek peněz stát ani kraje. Myslí si, že mzdy by se měly navýšit až od ledna a přidáno by měli dostat především učitelé.


Celý text naleznete zde

10 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
23. srpna 2017 v 10:21  

Školsky Vládní jaderný výbuch ČSSD a ANO aneb Tři oříšky k rozlousknutí

Myslím, že

- Peníze ze státního rozpočtu i z EU dotací šly i za této vlády ve školském resortu mnohdy dost neefektivně do mnohdy dost neúčinných věcí (systém RVP, prý kvalitní Společné vzdělávání bylo redukované na finančně nezajišténou tzv. Inkluzi, Ústavě a Školskému zákonu odporující Kariérní řád zkolaboval v Parlamentu). Výsledkem je posilování sociálně a zdravotně opatrovnické funkce škol na úkor Ústavou a Školským zákonem určenémo JÁDRA školství, kterým je podle zákona i zdravého rozumu VZDĚLÁVACÍ funce škol. Školy jsou stále podfinancované a učitelé dál relativně chutnou (zvětšila se propast mezi jejich platy a platy v ostatních VŠ kvalifikovaných profesích).

- Výše uvedeným způsobem aktivisticky jednající ministryně školství zběhala z MŠMT pod záminkou tzv, politické kultury ze své funkce a věnuje se své "šumné kampani" do sněmovních voleb. Otevřenou otázkou zůstává, zda zběhnutí ministryně z MŠMT nemělo jiný pravý důvod. To nebylo zatím řádně prošetřeno, když např. i ministr financí, který je odpovědný za státní rozpočet a za audit hospodaření s EU dotacemi, musel z vlády odejít pro pochyby o jeho daňových záležitostech a teď jako předseda vládní strany sám čelí stíhání ve věci EU dotací.

- Nový ministr školství se zmohl zatím hlavné na pochybou obranu návrhu Kariérního řádu, na použití peněz, určených původně pro učitele, na inkluzi, na urážku učitelů i Parlamentu ČR. Teď práci ministra školství supluje jeho politický náměstek, o jehož způsobilosti pro tuto funkci jsou dlouhotrvající pochybnosti u značné části odborné školské veřejnosti.

Premiér Vlády ČR ani Palament výše popsanou situaci českého školství řádně, tj. systémově účinně, (prozatím) neřeší.

"Konec srandy, uličníci. Teď zas bude chvíli náboženství." říkal prý už za Marie Terezie jistý pan farář. Myslím, že tento pan farář kázal správně. I z hlediska dnešní objektivní veřejné potřebnosti rozlousknutí těch výše nastolených "tří oříšků".

J.Týř

Petr řekl(a)...
23. srpna 2017 v 12:10  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
23. srpna 2017 v 13:11  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
23. srpna 2017 v 13:46  

Co lze dnes udělat pro rodící se školský rozpočet?

Ministr Pilný je, myslím, racionálně uvažující politik se znalostí toho, jak účelně a účinně zacházet s penězi. Jsem názoru, že ministra financí, vládu jako celek a následně i Parlament může o smysluplnosti větší investice do školství přesvědčit nikoli nedůvěryhodný (předvolebně účelový) nátlak předtím pochybně aktivního premiéra a školských odborů. Začít by to mělo, myslím, v MŠMT, které by mělo přesvědčivěji tzv. kápnout božskou. Nevím, jestli současný ministr školství k tomu má dost odvahy a sil. Přesto mu v tom držím palec.

J.Týř

Petr řekl(a)...
23. srpna 2017 v 13:50  

A co tak překvapivého by mohl ministr ministrovi říct?

tyrjir řekl(a)...
23. srpna 2017 v 14:52  

Pan ministr školství by, myslím měl kápnout božskou, že MŠMT už nebude "držet Černého Petra" a na důkaz toho udělat pro rozlousknutí každého z těch tří oříšků nějaký přesvědčivý čin.

aknelka řekl(a)...
23. srpna 2017 v 15:01  

Proboha, co jste to napsal! "Černého Petra", divím se, že jsem stačila dočíst :D.

tyrjir řekl(a)...
23. srpna 2017 v 17:33  

:D)

Unknown řekl(a)...
24. srpna 2017 v 21:29  

Bída, děs. Pan "letní ministr" známý jako "otec inkluze po českém způsobu" si vzal má doporučení k srdci. Na nic nesahat, nic nedělat. Školství je přece pro všechny "prioritou".

tyrjir řekl(a)...
28. srpna 2017 v 12:46  


Praha - Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) musí na plánovaný lékařský zákrok, od 10 září bude proto mimo úřad. Resort bude od příštího týdne řídit státní tajemník Jindřich Fryč, ministra na zasedání vlády a při vyjednávání o rozpočtu zastoupí náměstci.

Zdroj: http://domaci.eurozpravy.cz/skolstvi/198456-ministr-skolstvi-stech-musi-na-operaci/

Nenápadná zpráva, že? Četl jste ji někdo na stránkách MŠMT?

J.Týř



Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.