Experti na moderní technologie varují před využíváním umělé inteligence při vývoji zbraní.

středa 23. srpna 2017 ·

Využívání umělé inteligence ve vývoji zbraní povede k novému druhu válek, které se vymknou lidské kontrole. Přesvědčeno je o tom nejméně 116 expertů na moderní technologie v čele s šéfem Tesly Elonem Muskem. V pondělí zaslali otevřený dopis OSN, ve kterém vyzývají k zákazu vývoje moderních autonomních zbraní. Musk se již několik let věnuje propagaci výzkumu umělé inteligence pro mírové účely. Podle něj je vývoj takzvaných robotických zabijáků otázkou jen několika let. Na diskusi proto podle něj nezbývá mnoho času a je třeba jednat. Musk říká: „Kdyby nás umělá inteligence v budoucnosti nechala žít jako kočky domácí, byla by to ta nejmírumilovnější varianta.“ Informuje server Aktuálně.cz.



Elon Musk (twitter.com)
"Až takové metody budou vyvinuty, rozsah možných ozbrojených konfliktů se výrazně rozšíří. Rychlost, se kterou se takové incidenty budou moci odehrát, zcela přesáhne lidské chápání," uvádějí experti. "Mohou to být nástroje teroru; zbraně, které tyrani a teroristé použijí proti nevinným lidem," píší v dopise.


Technologický pokrok je v současné době neúprosně rychlý. Času na diskusi už proto podle nich moc nezbývá. Rovnou tak žádají OSN, aby bylo spojení umělé inteligence se zbraněmi zakázáno prostřednictvím Úmluvy OSN o zákazu nebo omezení použití určitých druhů konvenčních zbraní (CCW).


"Nemáme moc času jednat. Jakmile se Pandořina skříňka otevře, bude těžké ji znovu zavřít," varují s tím, že vývoj autonomních zbraní je otázkou pouhých několika let.


Sám Elon Musk se již několik let věnuje propagaci výzkumu umělé inteligence pro mírové účely. V roce 2015 proto vznikla nezisková organizace OPenAI, do které šéf Tesly investoval miliony dolarů.


Celý text naleznete zde
Anketu na téma nutnosti regulovat výzkum AI naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.