MF navrhlo v rozpočtu pro VŠ o 700 milionů Kč víc proti letošku. Rektoři to považují za naprosto nedostatečné

sobota 26. srpna 2017 ·

Současný návrh rozpočtu na rok 2018, který ministr financí Ivan Pilný (ANO) musí do konce srpna poslat vládě, počítá s navýšením peněz pro vysoké školy o 700 milionů korun oproti letošnímu rozpočtu. Vyplynulo to z jednání Pilného s předsedou České konference rektorů a rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou, sdělil ČTK mluvčí univerzity Václav Hájek. Podle Zimy je takové navýšení naprosto nedostatečné. O svém dalším postupu budou jejich zástupci informovat v pondělí, řekl ČTK Hájek.



Tomáš Zima (cuni.cz)
Vysoké školy požadují 4,5 miliardy korun navíc na platy akademiků, peníze navíc pro doktorandy a na investice. "Navrhované navýšení rozpočtu (o 700 milionů korun) by umožnilo navýšit platy (vysokoškolských pedagogů) jen v jednotkách procent, takže by v ČR mohly vzniknout dvě kategorie učitelů - jedni, kteří dostanou přidáno 15 procent, což si zaslouží, a druzí jenom několik málo procent," upozornil Hájek. Školské odbory požadují navýšení 15 procent pro učitele v regionálním školství. Jejich požadavek podporuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministerstvo školství.


Zástupci vysokých škol již dříve prohlásili, že jsou ochotni o přesných částkách jednat. Vyjádřili se ale v tom smyslu, že minimum by měl být růst o dvě miliardy korun. Pokud se jim nepodaří víc peněz vyjednat, jsou připraveni v září a říjnu k nátlakovým akcím.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.