Kvůli dívčím botám zn. "barbína“ čelí obuvnická firma nařčení ze sexismu a diskriminace. Kritizuje i skotská premiérka.

úterý 15. srpna 2017 ·

Britská obuvnická firma Clarks si proti sobě poštvala některé zákazníky i řadu politiků. Terčem kritiky se stala školní obuv určená pro dívky, a to kvůli svému názvu. Firma totiž model pojmenovala jako "Dolly Babe", což lze přeložit jako "barbína" či "panenka", případně volněji jako "sexy". Chlapeckou verzi přitom nazvala "Leader", tedy "vůdce". Firma byla kritizována za sexismus a diskriminaci. Do diskuse vstoupila například i skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Společnost nyní odstraňuje výrobek z trhu. Na některých internetových e-shopech jsou ale boty stále k dostání. Informuje server Aktuálně.cz.



Nicola Sturgeon (wikipedia.org)
Dívčí model má navíc uvnitř růžovou vložku se vzorem srdíček. Klučičí verze, která zůstala v prodeji, má oproti tomu po stranách vzor fotbalového míče.


"Ta myšlenka, že bychom měli vychovávat generaci chlapců, kteří se mají stát lídry, zatímco nejlepší možnou nadějí pro dívky je být barbínou, je prostě strašná," prohlásila už na začátku srpna radní městského obvodu Greenwich Miranda Williamsová.


Do diskuze se vložila například skotská premiérka Nicola Sturgeonová. "Je to skoro až k nevíře, že by si taková velká firma mohla myslet, že je tohle jakýmkoliv způsobem akceptovatelné. Ukazuje to, proti čemu se stále stavíme," napsala si na svůj twitterový účet.




Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
15. srpna 2017 v 7:52  

Je skutečně nutné kontaminovat obsah ČŠ genderovým balastem a umělými problémy? Pokud by produkty byly špatné, nevyhovovaly bz očekávání zákazníků, jistě by si je nekupovali. Růžová stélka v botě není fipronil ve vejci, pane Komárku.

Jiri Janecek řekl(a)...
15. srpna 2017 v 8:58  

Já myslím, že článek pěkně ukazuje, jak směšná (a nebezpečná) je ideologická ukotvenost kombinovaná s profesionální prázdnotou. Bohužel, v tomto případě je tam tato mesidž tak nějak nezáměrně...

Aférka taky dobře ilustruje citlivost politiků vůči "nejhlasitějšímu percentilu".

Jinak červenci protestovali chlapci na některých školách v Sussexu proti tomu, že jim školní rada nedovolila nosit k uniformě šortky. Tak nosili sukně... Myslím, že ke škole to mělo o chlup blíž.
Ono ale opisovat z aktualne je asi snažší... Vždyť dostávají tolik křepelek, ti nemůžou psát špatně..

Simona CARCY řekl(a)...
15. srpna 2017 v 13:49  

A ještě k motivům na předmětech užívaných dětmi. Jsou snad lepší bezpohlavní postavičky Minoňů nebo Hello Kitty? Jen abychom se nedotkli neexistujícího třetího pohlaví? Co když se některé dítě ze své vůle chce identifikovat se stélkou růžové barvy se srdíčky a co když některému chlapci (nedej bože ta opovážlivost!) konvenuje něco tak odtažitého, jako je fotbalový míč? Ztráta soudnosti skotské premiérky není nic hrozného, u nás se to děje soustavně. Horší je ztráta zdravého selského rozumu.

RP řekl(a)...
15. srpna 2017 v 13:51  

Ztráta zdravého selského rozumu .... na webu ČŠ....

tyrjir řekl(a)...
15. srpna 2017 v 15:46  

Ztráta zdravého selského rozumu - viz též

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1100627928-ta-nase-povaha-ceska/411235100011002-valka-pohlavi

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. srpna 2017 v 7:39  

http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-ona-byla-divka-chuda-2-doc-/p_spolecnost.aspx?c=A170814_181010_p_spolecnost_wag

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.