Kateřina Valachová: Co budu dělat 1. září 2017? (Kdybychom chtěli nasčítat dluh vůči školství za posledních deset let, tak je to minimálně 400 miliard.)

středa 23. srpna 2017 ·

„V pátek 1. září NEzačíná školní rok. To bude až v pondělí 4. září. Stane se ale něco jiného: proběhne společná protestní akce všech podstatných učitelských organizací v zemi (včetně vysokoškolských) proti neplnění slibů politiků,“ píše bývalá ministryně školství Kateřina Valachová ve svém blogu.

Valachová mimo jiné píše:


Kateřina Valachová (seznam.cz)
Strávila jsem v čele ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy dva roky. Skutečně většinu z této doby jsem se zabývala diskusemi s politiky o dvou logických a provázaných věcech. První: školství je priorita priorit a bez kvalitního (což znamená také dobře zaplaceného) školství půjde tato země (jak se lidově říká) „do kopru“. Druhá: Poslední desetiletí (a ono to ani předtím nebylo o mnoho lepší) ždímáme české školství a utratili jsme na jiné věci desítky a stovky miliardy, které měly být vynaloženy na vzdělávání. Pro mne z toho plyne logický závěr: Jediná rozumná cesta, jak české školství posunout vpřed, je začít ho KONEČNĚ financovat alespoň rámcově tak, jak si zaslouží.


Letošní rozpočet českého školství je rekordní. Nikdy jsme nevynaložili na vzdělávání českých dětí tolik, jako letos. A předchozí ministr financí slíbil další zvyšování výdajů – ano, je fakt, že jsem ho chvíli musela škrtit, ale podpořil ve vládě můj výhled na další roky. Jenže teď to skutečně vypadá tak, že stát zase bude utrácet za všechno možné a ušetří to na školách.


Když jsem podala demisi, chodila za mnou spousta lidí a přišly mi stovky mailů, ať to nedělám, protože s mým odchodem padnou pod stůl i dohody o financích. Odpovídala jsem, že to není možné, že to přece ministerstvo financí slíbilo a potvrdilo. Nu, mýlila jsem se. A popravdě. Kdybych neodešla tehdy, tak tváří tvář současným pokusům o ořezání školních rozpočtů bych musela říci jediné: Pokud opravdu toto chcete uskutečnit, tak beze mne. Já u toho nebudu.


Takže vím, co budu dělat 1. září. Spolu s českými pedagogy od mateřských škol až po školy vysoké půjdu říci politikům, že šetřit na školství je skutečný zločin.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

vstek řekl(a)...
23. srpna 2017 v 7:17  

No to se mi snad zdá. Matka inkluze půjde do stávky za další mrhání penězi ve školství.

Pepa řekl(a)...
23. srpna 2017 v 8:08  

V pátek 1. září začíná školní rok (viz §24 školského zákona), v pondělí 4. září začíná vyučovací období školního roku. Vystudovaná právnička a (bývalá) ministryně školství by to mohla vědět...

Simona CARCY řekl(a)...
23. srpna 2017 v 8:09  

Merkelová taky prohlásila, že multikulti idea selhala a integrace migrantů se nedaří. To je stejné workflow.

tyrjir řekl(a)...
23. srpna 2017 v 8:45  

V teorii informací je šum jev rušící přenos informací v tzv. informačním kanálu

Pokrytectví "šumné kampaně" exministryně Valachové, myslím ruší tok serózních informací pro sněmovní volby.

J.Týř

Unknown řekl(a)...
23. srpna 2017 v 19:16  

To je geniální nápad. Učitelé nedostanou peníze za stávku a nikomu to nebude vadit. Typický příklad, jak dělají školské odbory s kantorů blbce. A politici si ještě na tom natřískají předvolební body.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.