Julie Hrstková: Chceme, aby děti hledaly kvalitní vzdělání venku?

středa 9. srpna 2017 ·

„Kvůli studentům doufám, že budeme moct velmi rychle říci, kdy studenti školu dokončí, řekla v září roku 2015 tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová poté, co Univerzita Jana Amose Komenského (UJAK) ztratila akreditaci pro obor speciální pedagogika. Víra paní ministryně ale přišla vniveč. Univerzita akreditaci dosud nezískala. Část studentů pokračuje v Polsku, část na Slovensku a zbytek stále doufá,“ píše Julie Hrstková v komentáři v Hospodářských novinách. Deník přináší k tématu také reportáž.



Julie Hrstková (repro ČT)
Celou kauzu lze brát jako vyvrcholení dlouhodobé nesnášenlivosti mezi UJAK a Akreditační komisí, která univerzitě vyčítá nekvalitní vzdělání. Současně ale ukazuje stav českého vysokého školství, které „jen“ zareagovalo na poptávku po diplomech. Ve chvíli, kdy učitelé, zdravotní sestry a další veřejní zaměstnanci potřebují pro výkon povolání „papír“, často bez ohledu na praxi, vždy se najde někdo, kdo jej poskytne. Rozhodující je víra ve finanční a společenský přínos diplomů a razítek.


Výsledkem je degradace titulů a mnoha vysokých škol.




Celý text naleznete v dnešním vydání Hospodářských novin

3 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
9. srpna 2017 v 8:59  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Petr řekl(a)...
9. srpna 2017 v 15:06  

Co je na tom prosím tak hloupého? Dosažení vysokoškolského vzdělání vnějškově dosvědčuje titul. Že tituly obecně znamenají dnes něco jiného než před 20 lety je asi pravda, i když mluvit všeobecně o degradaci je zjednodušující.

Simona CARCY řekl(a)...
10. srpna 2017 v 7:36  

Netuším, kdo je autorem zavádějícího titulku tohoto článku. Ale ten je lživý. Z hlediska dikce školského zákona i selského rozumu, nestudují na UJAK děti.
Takovou bulvarizaci snad ČŠ nepotřebuje a pokud je titulek výpotkem paní Hrstkové, měla se již redakce od takové manipulace distancovat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.