Po vysvědčení výpověď. Učitelé si v létě dál hledají práci

středa 9. srpna 2017 ·

Studenti o prázdninách dříve potkávali své učitele, jak prodávají ve fastfoodech, roznáší jídlo v restauracích nebo provádí turisty po českých památkách. Některé školy zaměstnávaly své pedagogy na deset měsíců. Ti tak během letních prázdnin zůstávali nezaměstnaní a často si museli přivydělávat na brigádách. V září se poté vrátili na svou školu, na které opět podepsali desetiměsíční smlouvu. Tato praxe trvá i přes novelu zákona, která jí měla zabránit. Informují Hospodářské noviny.



Právě na obranu proti tomuto nešvaru loni vstoupila v platnost novela. Školy podle ní musí učitele zaměstnávat po minimální dobu 12 měsíců. Čísla z Úřadu práce ČR však ukazují, že v červenci počet lidí ze školství, kteří se nově hlásili na úřad práce, i přesto výrazně vzrostl. Zatímco v červnu to bylo 376 pedagogů, v červenci již 2036. Po novele se červencové číslo sice snížilo, ale jen o něco málo přes tisíc.


„Ptala jsem se na krajích, čím by to mohlo být, ale nedokázali mi to říct,“ říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.


Vysvětlení nemá ani ministerstvo školství. „Proč dochází k nárůstu počtu zejména středoškolských učitelů, o tom ministerstvo školství nemá žádné informace ani nevede žádné statistiky,“ napsalo ministerstvo ve vyjádření.




Celý text naleznete zde

7 komentářů:

RP řekl(a)...
9. srpna 2017 v 8:33  

Vysvětlení by mě opravdu zajímalo... Neznám totiž nikoho, kdo by na prázdniny výpověď dostal....

Unknown řekl(a)...
9. srpna 2017 v 13:00  

Já taky nikoho takového na ZŠ neznám, ale na průmyslovce (kde také učím) dochází ke snižování počtu učitelů v důsledku nedostatku studentů. Nezdá se mně, že by si v současnosti nějaký ředitel dovolil někoho zaměstnat jen na 10 měsíců.

BP řekl(a)...
9. srpna 2017 v 13:55  

Na SŠ přicházejí nyní nejslabší ročníky, a tak ředitelé musejí nejspíš propouštět pro nadbytečnost, uvidí se, kolik z těch nezaměstnaných od září ÚP opustí.
Tipla bych si, že se do školství už nevrátí.

Unknown řekl(a)...
9. srpna 2017 v 22:03  

smlouva na 10 měsíců je při zástupu za mateřskou či dlouhodobou nemicnost běžná věc

Unknown řekl(a)...
9. srpna 2017 v 22:05  

stejně tak na učňáku,když se neví kolik jich v září skutečně nastoupí,tak se lidi zbytečne neberou a v přípaě potřeby se běhen září doberou

Unknown řekl(a)...
9. srpna 2017 v 22:08  

a na soukromých školách je to běžná praxe,že se půlka ansámblu nabírá až na školní rok

Unknown řekl(a)...
10. srpna 2017 v 8:00  

"běhen září doberou" - ale doufám, že na 12 měsíců

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.