Už 60 let znevýhodněné děti začleňuje do běžné výuky

pondělí 31. července 2017 ·

Po celém světě propaguje začleňování handicapovaných dětí do běžné výuky, za své aktivity obdržela ocenění od organizace UNESCO za šíření gramotnosti a několik čestných doktorátů ze západních univerzit. Své vědomosti minulý týden předávala českým učitelům a speciálním pedagogům na kurzu, který se konal v Trmicích u Ústí nad Labem. Řeč je o irské řádové sestře Cyril Mooneyové, která, ač je jí jedenaosmdesát let, na odpočinek rozhodně nemyslí. Reportáž přináší MF DNES.


Cyril Mooney (wikipedia.org.)
Cílem její metody hodnotového vzdělávání je změnit atmosféru ve škole i celkovou přípravu od učitelů přes rodiče až po žáky. „Když dáte šest zlobivých děti dohromady a dáte jim k práci dělat něco zajímavého, přestanou zlobit,“ popisuje zjednodušeně Cyril Mooneyová princip své metody, kterou s úspěchem zavedla už před šedesáti lety v indických školách a kde se jí podařilo spojit vzdělávání chudých s bohatými. Díky jejímu systému učení se daří zvládat vyučování různě vyspělých žáků i v zaplněné třídě.

„Metoda učení se zakládá na tom, že děti si rády vyhledávají informace samy, baví je to více, než když jim je někdo přednese jako na talíři. Když jim učitel všechno řekne dopředu, tak veškerá radost z učení, vyhledávání a získávání odpovědí na otázky je pryč a děti se nudí. Zatímco moje metoda spočívá v tom, že děti pracují ve skupinkách, samy hledají odpovědi na otázky a musí spolupracovat a komunikovat mezi sebou,“ podotkla Mooneyová.

Ve dvaceti letech odjela z rodného Irska vyučovat děti do indické Kalkaty. Třicet pět let byla ředitelkou elitní školy, na které se jí podařilo zapojit do studia děti ze všech sociálních vrstev i děti s různými handicapy. V současné době působí řádová sestra jako poradkyně indické vlády, která se chystá na základě jejích zkušeností a výsledků vytvořit na 600 škol.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
31. července 2017 v 17:31  

Jste si jisti, že to co fungovalo v elitní indické škole bude fungovat i v běžné české škole?

Nicka Pytlik řekl(a)...
31. července 2017 v 22:54  

Už 60 let znevýhodněné děti začleňuje do běžné výuky

Kdokoli znevýhodněný už šedesát let, byť do výuky začleněný, dávno dítětem není...

Jiri Janecek řekl(a)...
1. srpna 2017 v 1:22  

Vy se vracíte Pytlíku?

Tak to děkuji a hezký den!!!

tyrjir řekl(a)...
1. srpna 2017 v 8:08  

Vítejte zpět, pane kolego.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.