Učitelka odsouzená za psychické týrání dětí zase bude učit. Škola má prý málo učitelů.

pátek 7. července 2017 ·

Učitelka Jana K. má osud, který je v Česku unikátní. S třicetiletou praxí působila na poděbradské škole Václava Havla. Tři instance soudů ji ale následně uznaly vinnou z toho, že svěřené děti psychicky týrala. „Jsem blb, jsem blb, jsem blb,“ nutila učitelka říkat třeťáky a čtvrťáky, když něco neuměli. Školáci s poruchami učení mezi lety 2011 a 2013 byli pro ni také hajzlíci či hlupáci. Křičela na ně a nadávala jim. Jako by se to ale nestalo. Část dětí, které 1. září po prázdninách znovu nastoupí do školy v Sadské, od Poděbrad vzdálené deset kilometrů, bude podle zjištění MF DNES jako třídní učitelka vítat právě Jana K.

Podle soudů její metody nezůstaly bez následků. Jeden ze žáků si kvůli ní vytrhával vlasy z hlavy, další trpěl bolestmi a úzkostí. Za týrání svěřené osoby dostala pedagožka půl roku vězení s roční podmínkou. Rozsudek jí pak vloni v listopadu potvrdil i Nejvyšší soud, poprvé v historii v podobném případě řešil trest pro učitele za jeho výukové metody. „Odsouzení je pro mě uzavřená kauza. Jsem ráda, že to takto dopadlo. Jsem vlastně osvobozená,“ řekla MF DNES učitelka, která podle zákona mohla požádat o vymazání trestu z rejstříku. Dál se o záležitosti bavit nechtěla.

A ředitelka školy ji neváhala přijmout. „Paní učitelka má čistý trestní rejstřík a vysokoškolské vzdělání. Splňuje všechny podmínky a já nemám důvod ji nepřijmout. Víte, jaká je v okolí situace s nedostatkem učitelů?" uvedla ředitelka školy v Sadské Blanka Žánová.


Celý text naleznete v dnešní MF DNES

17 komentářů:

Ygrain řekl(a)...
7. července 2017 v 7:26  

"Víte, jaká je v okolí situace s nedostatkem učitelů?"

No, tak aby paní ředitelka nemusela brzy řešit spíš problém s nedostatkem žáků. Neumím si představit soudného rodiče, který by svěřil svoje dítě téhle osobě, a chce-li ji tam paní ředitelka mít za každou cenu, můžou taky rodiče začít vozit svoje děti jinam.

Eva Adamová řekl(a)...
7. července 2017 v 9:06  

Já bych tak přísná nebyla. Paní učitelka má čistý trestní řejstřík a kdovíjak to všechno bylo, když soud nevyslovil zákaz povolání a potrestal ji jen velmi mírně. Docela si dovedu představit, že to celé za sebou skrývá jednoho praštěného rodiče, podobně, jako když se za kauzou učitelky vyhozené ze školy za podezření ze sexuálního zneužívání dětí na škole v přírodě stály prdlé kolegyně a značně divný ředitel. A uvědomme si, že po silnicích nám jezdí spousta řidičů, kteří několo autem zabili s alkoholem v krvi, a po uplynutí určité doby jim vrátili řidičák.

Ygrain řekl(a)...
7. července 2017 v 9:27  

Ale být to vaše dítě, měla byste k takové učitelce důvěru?

Krom toho, rozhodování našich soudů lze opravdu jen těžko považovat za směrodatný argument :-(

Pavel Doležel řekl(a)...
7. července 2017 v 9:44  

Já jsem po zkušenostech s medializací případů, které jsem znal z blízka, velmi dalek toho, abych někoho takto na dálku soudil. A bohužel, soudy jdou u nás s dobou a respektují politické podnebí. Za mých časů by byla v base asi půlka učitelského sboru. Prostě se jen časy změnily a platí jiné předpoklady. Protože ale působm v praxi a často hovořím s lidmi, obávám se, že situace se stává kritickou. Blbci vyhrávají a tak se produkuje doslova lidský odpad. Vítězí lenost, povrchnost, nezájem, sobectví. Protože pár pitomců nepochopilo, že zlem není nepustit patlala na operační sál a idiota do řízení jaderné elektrárny, ale lhát lidem, že mohou být vším, čím být chtějí. Tam vidím základní problém dnešního stavu společnosti. Svoboda bez odpovědnosti, bez omezení. Co nám do toho má co kecat nějaká společnost, že jo. Já chci a hotovo. Já, já, já ...

Unknown řekl(a)...
7. července 2017 v 13:39  

Kdyby to bylo tak vážné, čekal bych přísné tresty včetně odvolání ředitelky a popotahování zřizovatele. Vemte si Třebešín, jaké to bylo rodeo. A to se týkalo žáků. Tady pochybila učitelka do které si každý politik rád kopne. Takže asi zbytečný článek.

Josef Soukal řekl(a)...
7. července 2017 v 16:04  

Půl roku podmíněně není malý trest.

Eva Adamová řekl(a)...
7. července 2017 v 16:04  

Když si přečtete celý článek v novinách a ne jen Komárkem z kontextu vytržené pasáže dozvíte se, že celá řada rodičů se učitelky zastává, že se zřizovatel - rada i zastupitelstvo - vzniklou situací zabýval a jeho názor je, že se jedná o zbytečně nafouklou bublinu. Já bych skutečně byla se zatracováním paní učitelky velmi opatrná. Není vám nikomu divné, že třicet let bez problémů učila a najednou se dala na psychické týrání dětí? Já z toho opravdu mám spíš pocit, že jí pravděpodobně nějaké to ostřejší slůvko vůči dětem ujelo a o zbytek se postarala hrstka zdivočelých rodičů a bezradných soudců. Vám se opravdu na škole ještě nestalo, že si určité typy rodičů stěžují na cokoliv? U nás kupříkladu končil školní rok sporem s rodiči prvňáka, kteří se domnívali, že učitelka nemá právo dát jejich dítěti čtverku z diktátu, přitom chlapce doma řežou za každou prvotinu a on se ve škole kryje, i když kolem něho na chodbě procházíme. No a jedna učitelka se dozvěděla, že jeden žák má kvůli ní a kvůli tomu, že po něm chce domácí úkoly, žaludeční neurózu. Kdyby ji rodiče zažalovali, bůh ví, co by se dělo.

Ygrain řekl(a)...
7. července 2017 v 16:37  

"Není vám nikomu divné, že třicet let bez problémů učila a najednou se dala na psychické týrání dětí?"

Ne, není. Nevíte, jestli opravdu bez problémů, a netřeba mluvit rovnou o psychickém týrání - nikdy jste jako dítě nezažila učitele/učitelku, který byl vysloveně nepříjemný? A nebavím se tady o požadavcích na znalosti, ale o přístupu k žákům. Paní mohla po letech vyhořet, začít být "normálně" protivná, a pak se ta spirála roztáčela dál a dál (ostatně jako v tom Třebešíně), mimo jiné přesně kvůli tomu přístupu, kteří tady někteří předvádějí - nafouknutá bublina, vždyť se zas tolik nestalo, to za našich mladých let... Dokážu si představit, že někdo v afektu na žáka vyletí, že je blbej, až to tříská o stůl, ale nutit dítě opakovat "jsem blbec" se rozhodně na afekt svádět nedá a nedá se to nijak omluvit.

Ano, hysterických rodičů jsem si zažila svůj díl, jenže selhavších kolegů taky, a naprosto nehodlám stát automaticky na straně kantora jen proto, že jsem taky učitelka.

poste.restante řekl(a)...
7. července 2017 v 17:20  

ale nutit dítě opakovat "jsem blbec" se rozhodně na afekt svádět nedá a nedá se to nijak omluvit.
Předpokládám, Ygrain, že vycházíte z konkrétních informací. MF Dnes nekupuji a "reklamní" odkazy mne od nákupu spíš odrazují, takže bližší informace nemám.
Můžete, stručně, sdělit trochu víc podrobností?

Ygrain řekl(a)...
7. července 2017 v 17:27  

poste.restante, "„Jsem blb, jsem blb, jsem blb,“ nutila učitelka říkat třeťáky a čtvrťáky, když něco neuměli. " je přímo tady v článku, a tuhle situaci zmiňoval i starší článek na MFDnes. Pokud si to novinář nevymyslel, je to něco, co by učitel nikdy udělat neměl, zvlášť na prvním stupni.

poste.restante řekl(a)...
7. července 2017 v 18:11  

To jsem četl.
Matně si vzpomínám, že jsme tento, nebo podobný případ už "v prádle" měli.
Myslel jsem jen, že vyvstalo víc podrobností.

Pokud si to novinář nevymyslel, je to něco, co by učitel nikdy udělat neměl, zvlášť na prvním stupni.
Souhlas. Není co dodat.

Eva Adamová řekl(a)...
7. července 2017 v 18:56  

Já jen mám trochu strach, aby se to nezvrtlo v podobnou štvanici na člověka, v jakou se to zvrtlo před časem v případě nešťastného pana ředitele, kterého studenti vyprovokovali k políčku, natočili ho při tom na mobil a video dali na internet. Určitě si všichni vzpomenete, že se napřed situace uklidnila, a když potom pitomé novináře po určitém čase nenapadlo nic jiného, než znovu video ukázat v televizi v souvislosti s jiným případem, tak dotyčný spáchal sebevraždu.

A všimněte si prosím jedné věci, ani vrahy propuštěné na svobodu novináři neostrakizují tak, jako učitele, kteří šlápnou vedle.

Ygrain řekl(a)...
7. července 2017 v 19:16  

"A všimněte si prosím jedné věci, ani vrahy propuštěné na svobodu novináři neostrakizují tak, jako učitele, kteří šlápnou vedle."

Bohužel, celkem pochopitelně. V životě našich žáků hrajeme ne zrovna malou roli, a můžeme napáchat ne zrovna malou škodu, když selžeme. A krom toho, i když ne pro všechny, pořád jsme jisté modly na pedestalu, a do padlých model si někteří kopnou moc rádi.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. července 2017 v 19:49  

Když se dítě nebo rodič přimotá do cesty 10 x trestanému a opět propuštěnému psychopatovi, může dojít k ovlivnění života až tak, že dítě bude sirotek nebo rodiče bez dítěte.

Ygrain řekl(a)...
7. července 2017 v 20:04  

S učiteli se setkáváme denně po mnoho let, s psychopaty naštěstí ne.

Eva Adamová řekl(a)...
7. července 2017 v 22:07  

Myslíte? Zkuste se rozhlédnout po třídě, protože téměř v každé třídě jednoho pořádně problémového žáka, který znepříjemňuje spolužákům soustavně život, najdete. A rozhodně se najde víc psychopatů mezi rodiči než mezi učiteli.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. července 2017 v 8:45  

"S učiteli se setkáváme denně po mnoho let, s psychopaty naštěstí ne." - Vy se nepohybujete na veřejnosti?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.