Tajný učitel: Český experiment: Jak zničit relativně dobrý, byť trochu zastaralý školský systém během deseti let

neděle 2. července 2017 ·

„Stále se často považuje za samozřejmé, že české děti nemají být ve škole šťastné. Škola tu prý není od toho, aby činila žáky šťastnými, škola je tu od toho, aby předávala poznatky, vědění. Žáci se mají učit, nikoli mít radost z procesu učení.,“ píše Tajný učitel ve svém anglicky psaném blogu. Přinášíme několik podstatných ukázek.

Školy se zvolna probouzely z polospánku za komunistického režimu, když před několika lety pár politiků, učitelů a lobbyistů blízkých ministerstvu přišlo s myšlenkou podloženou chybnou interpretací testů PISA: Že žáci se učí málo, a že učitelé nehodnotí žáky objektivně, jelikož školy jsou finančně závislé na počtu žáků. Lobbyisté přesvědčili politiky, že v Česku je příliš mnoho studentů na gymnáziích a vysokých školách. Bez ohledu na to, že data OECD říkají něco jiného.

Snadno přesvědčili politiky, že hypertrofované vysokoškolské vzdělávání je špatné a že mnohem víc žáků má směřovat na učební obory a odborné střední školy. Argumentovali, že továrny potřebují dělníky a že hodnota vyššího vzdělání nesmí být znesvěcena přívalem "tupé chátry". Diplomy se rozdávají za nic. Standardy upadají. Je tedy třeba, aby ti, kteří směřují na jiné než odborné střední školy, byly pečlivěji vybíráni....

Bylo třeba najít levný, rychle dostupný a efektivní nástroj. A ten byl nabídnut dodavateli standardizovaných testů čekajících v předpokojích politiků. Experiment začal...

Experiment „Jak zničit relativně dobrý, byť trochu zastaralý školský systém během deseti let“...

Jsme nejhůře placení učitelé v Evropě. Ale neprotestujeme. Možná je to dědictví poslušnosti v době komunistického režimu. Možná pomůže jen generační výměna. Pro děti bylo ale už včera pozdě.


Celý text naleznete zde
(Překlad - mik)

7 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
2. července 2017 v 14:07  

Text nepřináší nic, co by zde už Tajný opakovaně neprezentoval, včetně strašení situací, k níž máme opravdu hodně daleko. A nějak zapomíná, že velkým sociálním experimentem je už nekontrolovaná nivelizace pojmu být vzdělán.

Josef Soukal řekl(a)...
2. července 2017 v 17:19  

Upozornění na zajímavý příspěvek v zajímavé skupině:
http://www.ascestinaru.cz/proc-zustavame-ve-skolstvi/

Tajný Učitel řekl(a)...
7. července 2017 v 16:27  

Nekontrolovaná nivelizace pojmu být vzdělán je dílo státu. Nyní stát řeší problém, který sám vytvořil, zavedením plošného testování, aniž by se hlouběji zabýval příčinami problému. Připomíná to situaci, kdy sestra podá pacientovi s horečkou před vizitou lék a horečku sníží. O stavu pacienta to vypovídá chybně a může vést k mylné diagnóze.

Josef Soukal řekl(a)...
7. července 2017 v 17:17  

Prokrista!
No, alespoň jste poměrně přesně popsal výsledek svého vzdělávacího spolupůsobení.

Tajný Učitel řekl(a)...
8. července 2017 v 13:30  

Drahý pane Soukale, výsledkem mého vzdělávacího působení není státní cermaturta. Toto samo o sobě mi stačí k tomu, že se mohu sobě a svým žákům podívat do očí, aniž bych se musel stydět za lobování které vedlo ke změně osudů generací žáků směrem k horšímu. S takovým břemenem bych věru nechtěl dál učit. Už jen proto, že bych nemohl spát a nevyspalý učitel, jak známo, stojí za prd. Vás to evidentně netrápí, naopak, máte zřejmě pocit dobře vykonané práce. Budoucnost ukáže.

Josef Soukal řekl(a)...
8. července 2017 v 21:06  

Že se stydět neumíte, ani za lhaní, manipulaci nebo urážky, to, Tajný, skutečně nemusíte nikomu na České škole vysvětlovat. Proto mne netrápí nic, co na moji adresu naplácáte.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
9. července 2017 v 11:12  

Tajný, léto, dovolená, doporučuji Itálie, pomáhat bratrům z Afriky. Tam je tě třeba.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.