Martin Ehl: Oligarchie umělé inteligence. Takový svět asi nechceme, ale nemáme na výběr

středa 5. července 2017 ·

„Jenže s umělou inteligencí a jejím vývojem číhá na lidstvo jedno zásadní nebezpečí: vyhraje ten, který co nejrychleji vyvine co nejsilnější a nejschopnější obecnou umělou inteligenci. Ta pak převálcuje ty ostatní,“ píše Martin Ehl v komentáři pro Hospodářské noviny o rizicích rozvoje umělé inteligence, proměnách vzdělávání i trhu práce.


Martin Ehl (twitter.com)
David Roberts, který v kalifornském Silicon Valley v think-tanku Singularity University přednáší o rozvoji a vyhlídkách technologií do budoucna, říká: Dostatečně chytrou umělou inteligenci vyvine jen pár firem. Princip hlubokého učení je totiž takový, že umělá inteligence se učí zkušeností nebo naprogramováním dat. K tomu potřebuje co nejvíce propojení s jinými počítači, s daty. Čím víc uživatelů ji bude používat, tím bude lepší, univerzálnější a obecnější.

„Vytvoří se jistá oligarchie, v níž jen několik firem bude schopno mít tak dobrou umělou inteligenci, která bude velmi chytrá a již každý bude chtít použít,“ vysvětluje Roberts. „Takový svět asi nechceme, ale myslím, že nemáme na výběr.“

Tohle není jen otázka technologická, to je otázka budoucnosti politiky, demokracie, otázka budoucí organizace lidstva. Umělá inteligence není dobrá zpráva ani pro šéfy a manažery všeho druhu. Zatímco roboti nahrazují manuálně pracující, umělá inteligence zaútočí i na ty, kteří rozhodují. Šéfové velkých korporací se musí připravit na chvíli, kdy za ně budou dělat rozhodnutí stroje, píší ve své nové knize Andrew McAfee a Erik Brynjolfsson. Proslavili se dílem o budoucnosti technologií, které v češtině vyšlo pod názvem Druhý věk strojů.

David Roberts na tohle nemá příliš jasnou odpověď. „Musíme vzdělávat politické lídry v převratných technologiích, v etice, morálních a sociálních dopadech,“ snažil se najít přijatelnou odpověď na otázku, jak ve světě, který bude ovládat oligarchie firem s nejsilnější umělou inteligencí, vládnout a dodržet principy demokracie.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
5. července 2017 v 7:55  

Největší omyl lidstva - nemáme na výběr.
Vždy máme na výběr.Jen ta jedna (často správná možnost)je ta nejtěžší.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.