Magnát Valenta se vrhl na školství, chce vysoké, základní i střední školy

čtvrtek 20. července 2017 ·

Hazardní boss a senátor Ivo Valenta se nově zaměřil na vzdělávání. Podle zjištění MF DNES začal vytvářet vzdělávací impérium, jehož součástí mají být nejen vysoké, ale také základní a střední školy. Jedním z pilířů projektu se stane soukromá vysoká škola Karla Engliše v Brně, která byla spojena s několika skandály.


Ivo Valenta (senat.cz)
Soukromá vysoká škola Karla Engliše v Brně se v minulosti nejvíc zviditelnila tím, že na ní za podivných okolností vystudoval tehdejší brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Jeho bakalářská práce byla podle řady odborníků naprosto nevyhovující (více čtěte zde). Ještě dříve se na škole potkávali aktéři kauzy takzvaného Berkova gangu, jejichž napojení na vysoké složky státu spustilo na začátku tisíciletí skandál.

Za minulostí teď však chce udělat tlustou čáru. Soukromý vzdělávací ústav se totiž stane jedním z pilířů vzdělávacího impéria, které podle zjištění MF DNES začal vytvářet hazardní magnát a senátor Ivo Valenta. Pokrýt přitom plánuje všechny stupně vzdělávání. Kromě toho vysokoškolského i předškolní, základní a časem i středoškolské.

Vysokou školu pojmenovanou po prvním rektorovi Masarykovy univerzity vloni koupil brněnský investor Ladislav Chodák. Z pozice rektora ji už od roku 2014 řídí právník Zdeněk Koudelka, mimo jiné označovaný za autora kontroverzní prezidentské amnestie Václava Klause. Valenta v Chodákovi našel cenného partnera. Chodák totiž v Brně vloni zároveň otevřel i soukromou základní školu Labyrinth. Valenta Chodáka nyní plánuje napodobit.

Základem jeho plánu je uherskohradišťská soukromá mateřská a základní škola Čtyřlístek. Po více než dvaceti letech fungování bude nově vystupovat pod značkou Academic School a emblémem se zlatou královskou korunou. „Na základní a mateřskou školu by v budoucnu mělo navázat také středoškolské vzdělávání,“ říká Valenta.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
20. července 2017 v 10:28  

Střední soukromé školství v současné době schází na úbytě. Zrovna ve zmiňované oblasti zájmu Valenty - Brno, Uherské Hradiště - mají soukromé školy problém vůbec udržet svoji existenci. Na střední školy nyní totiž míří slabé populační ročníky a čáru přes rozpočet jim udělaly jednotné přijímací zkoušky. Soukromé sš totiž v minulosti žily z toho, že nabíraly studenty bez přijímaček, což už nyní nemohou. No a protože, když už děcka přijímačky musí dělat, tak je zkusí na státní škole, kam se v dnešní době bez problémů dostanou, proč by tedy platila na soukromé škole školné.

Soukromé vysoké školy mají nyní obrovské problémy s akreditací. Akreditační komise to v současnosti nedává ledaskomu, obzvláště jede po personálním pokrytí výuky a akademických pracovníků se jaksi nedostává.

No a povolování základních soukromých škol nám jaksi také vázne, své by mohl povídat i Šteffl se SCIO školami. Možná má ale Valenta přece jenom víc peněz na úplatky a vypadá to, že na to jde chytře, přes už existující školy.

tyrjir řekl(a)...
20. července 2017 v 13:58  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
20. července 2017 v 18:04  

"proč by tedy platila na soukromé škole školné"

Jde o způsob myšlení mnohých rodičů. Debatovali jsme o tom hodně i na České škole. Osobně se ze zkušeností přikláním k názoru, že tito rodiče nechtějí, aby se jejich "miláček" umazal od těch sociálně slabých a dětí s speciálními vzdělávacími potřebami. Potom následuje víceleté gymnázium, elitní VŠ a to nejlépe v zahraničí. Práci už potom svému miláčkovi, díky těm správným kontaktům, najdou v té správné "sociální vrstvě".

Eva Adamová řekl(a)...
20. července 2017 v 22:22  

Jenže těchto "elitních" miláčků se super finančním krytím není zase až tak mnoho, aby to uživilo tu hordu soukromých středních škol, které v minulosti vznikly. Navíc tyto školy rýžovaly v minulosti na dálkovém maturitním studiu. Jenže i zde se situace radikálně mění, protože maturitu už má kdekdo a dálkařů ubývá. No a ten samý problém v současnosti dostává do úzkých i soukromé vysoké školy. Velké množství míst na školách státních, slabé populační ročníky a skutečnost, že kdo Bc. či Mgr. chtěl, tak už ho má, jim činí a i v budoucnu bude činit problémy.

Nenechte se mýlit tím, že soukromé základní školství prožívá boom, u středních a vysokých škol tomu tak rozhodně není. Boom u základních škol je způsoben několika faktory: 1. v určitých oblastech je populační růst takový, že základní školy jsou narvané až po půdu, 2. své udělala inkluze, 3. rodiče jsou v médiích přesvědčování o tom, že soukromý se rovná alternativní. A nezapomínejme na tzv. komunitní školy, tedy školy, kde někdo vyučuje žáky, kteří jsou oficiálně vedeni na domácím vzdělávání. Vznik těchto škol na černo umožnil zákon, který povolil domácí vzdělávání na druhém stupni. Dokud to bylo povoleno jen na stupni prvním, nebyl tento problém tak rozsáhlý.

Unknown řekl(a)...
20. července 2017 v 23:51  

Teď zbývá panu senátorovi jen zrušit státní maturitu a přijímací zkoušky a bude mít podnikatelské prostředí jako víno.
Pokud bude schopen do školy investovat a bude mít co nabídnout, najde se dost movitých, kteří si rádi zaplatí nadstandart. Exkluzivita táhne. Pokud bude moci vybírat nadané uchazeče, pak mu ani státní zkoušky vadit nebudou.

Unknown řekl(a)...
21. července 2017 v 9:00  

soukromé školy tří zákl typů:
britské=školy pro budoucí vládnoucí elity na základě jejicj společenského původu,lehce degenerovaní potomci eárlů,do nich je třeba nabouchat sumu informací a vychovat je k jejich funkci
francouzské=nechcete posíla dítě do municipální školy, kde jsou černoši a bílé socky,drogy a násilí? zaplaťte si za "normální" školu kde se učí
německé=státu se nevyplatí vydržovat školu pro specializovanou profesi,jejichž absolventy stát potřebuje ale v malém počtu (např letečtí mechanici-100 ročně ) tak vznikne při firmě vyrábějící letadla soukromá škola,kterou stát spoludotuje

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.