Julie Hrstková: Diplom dobrého učitele nedělá

pátek 7. července 2017 ·

„Nároky na vzdělání v Česku dlouhodobě oscilují mezi představou, že všichni mohou dělat všechno a nikdo žádný papír nepotřebuje (veselá 90. léta minulého století), a povinností vysokoškolského diplomu pro profese, o nichž politici v nějakou chvíli usoudí, že se bez diplomu naopak neobejdou (například učitelé, zdravotní sestry, policisté, státní úředníci apod.). Hlavním výsledkem pak není zlepšení vzdělávacího procesu, ale vznik řady soukromých vysokých škol. Ty dospělým nabízejí "potřebné vzdělání" (tedy to, co od nich aktuálně požaduje nějaký zákon), které víc než duši či mozek obohacuje peněženku zakladatelů těchto vzdělávacích ústavů,“ píše Julie Hrstková v komentáři pro Hospodářské noviny.

Hrstková pokračuje:

Julie Hrstková (repro ČT)
Ani jeden z obou přístupů nedává smysl. Nikdo nechce, aby jej operoval lékař bez patřičného vzdělání a pokud možno slušné praxe. Ale stejně jako ekonomické vzdělání nezaručí, že dotyčný bude vydělávat byznysem, tak razítko ze školy pedagogického směru neudělá z kohokoliv dobrého učitele.

Pokud nový trend flexibilního zaměstnání (doživotní práce v jednom podniku už dávno není trendy) vyžaduje vysokoškolský diplom a systém vzdělávání je na to nastaven − což znamená, že znalosti, které člověk získal před třiceti lety s maturitou, nyní nabude nejdřív s titulem bakaláře −, nerušme jej. Ale nechtějme doplnění vzdělání od lidí, kteří něco doopravdy umí. Takových nikdy není moc, nejen mezi pedagogy. Ani s diplomem, ani bez něj.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. července 2017 v 8:40  

Diplom ne, ale třetí atestační stupeň udělá vynikajícího učitele...

Článek už ani nečtu. Dosaďte místo učitel cokoliv jiného a je to.

Řidičák neudělá dobrého řidiče, diplom neudělá dobrého právníka (a že se mu zákony za 30 let taky změní) a můžeme pokračovat.

Jana Karvaiová řekl(a)...
7. července 2017 v 12:58  

S podobnými pitomostmi se setkáváme skoro periodicky přesně po..... měsících. Je na to někde vyčleněná nějaká osoba, která má na starost, aby se to pořád a pořád vytahovalo?
Jedna jediná věta - u ostatních vysokoškoláků NIKDO nezpochybňuje jejich vzdělání (dokonce ani u různě obskurních kvalifikací). Je pedagogové jsou pořád na přetřesu.
Shrňme si to- přestaňte kecat pořád o nepotřebnosti studia a já nevím ještě o čem. už vidím, jak se jaderný fyzik hrne do školy, nebo konstruktér! Bože, kdo na to přišel.
Je třeba lidi pořádně zaplatit!!!!!
Pak se tam pohrne spousta dobrých lidí. S pedagogickým vzděláním.
Proč si z toho Finska vždycky berem jen co potřebujeme a co se hodí do krámu?

Unknown řekl(a)...
7. července 2017 v 13:34  

Znalost češtiny taky neudělá dobrého novináře. Okurková sezóna začíná.

Pavel Doležel řekl(a)...
10. července 2017 v 19:09  

Obávám se, že s tímto článkem musím souhlasit. Diplom by měl zajistit aprobovanost učitele. Nezajistí ale ani náhodou jeho schopnost zaujmout, jeho schopnost rozumět dětem, psychickou odolnost, důslednost, zkrátka všechny ty měkké dovednosti, kterou jsou při výuce potřeba. Stejně jako já znám celou řadu vystudovaných matematiků v praxi nepoužitelných, znám i celou řadu učitelů v praxi nepoužitelných, i když s doktoráty z pedagogiky. Prostě je třeba se smířit s tím, že některé profese nejsou o tom, co kdo vychodil, ale o tom, co umí, zatímco v některých je nutnost minimalizovat chybu tak zásadní, že má smysl vyžadovat obojí (lékař, lékárník, soudce, apod.).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.