Dohoda odborů a vlády o růstu platů se blíží. Učitelé by měli dostávat nejméně o osm procent více

pondělí 10. července 2017 ·

Rozhodnutí o tom, kdy, o kolik a kterým pracovníkům veřejného sektoru poroste plat, by mělo padnout na jednání vlády a odborů 25. července. Ministerstvo práce spočítalo tři varianty. Podle nich by od listopadu o osm či 11 procent mohli dostat přidáno učitelé a zaměstnanci samospráv. Od ledna by se o osm procent zvedl příjem lékařů, sester a lidí, kteří si přilepšili už teď od července. V listopadu i lednu by se pak výplatní páska mohla upravovat pracovníkům ve státní službě. Informuje ČTK.


Odbory šly do vyjednávání s požadavkem na deset procent navíc pro všechny ve veřejné sféře, a to od září. Na červnovém jednání s vládou a lídry koaličních stran pak předáci souhlasili s přidáním od listopadu. Resort práce možnosti propočítal. V materiálu, který má ČTK k dispozici, popisuje tři modely - svůj, odborářský a kompromisní s ministerstvem financí.

Podle varianty ministerstva práce by o osm procent víc měli od listopadu v peněžence mít učitelé, pracovníci radnic, magistrátů a krajských úřadů a lidé ve státní službě. Služební poměr by měl znamenat i dalších 13 procent od ledna. Osm procent by měli od ledna dostat lékaři a sestry, ale také zaměstnanci kulturních zařízení, technické a administrativní síly a nepedagogičtí pracovníci, kteří si díky sloučení platových tabulek z devíti na šest přilepšili už teď od července.

Podle odborářské varianty by od listopadu měli dostat o deset procent přidáno učitelé a pracovníci radnic, magistrátů a krajských úřadů. Lékaři, sestry a ti, jimž se zvedl výdělek teď v červenci, by o deset procent víc měli mít od ledna. Stát by letos vydal 1,9 miliardy a samosprávy pak 416,6 milionů. Příští rok by státní rozpočet musel vyčlenit na změny 14,3 miliardy, samosprávy 4,62 miliardy a zdravotní pojištění 3,74 miliardy korun.

Kompromisní varianta, o níž už dřív diskutovaly resorty práce a financí, počítá od listopadu s 11 procenty pro učitele, pracovníky samospráv a lidi ve státní službě. Lékaři, sestry, nepedagogové, lidé v kultuře a technické a administrativní síly by pak dostali osm procent od ledna. Pro letošek to znamená navíc 2,1 miliardy od státu a 458,4 miliony od samospráv. Příští rok by to vyšlo stát na 14,92 miliardy, samosprávy na 4,45 miliardy a zdravotní pojištění na 2,98 miliardy.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
10. července 2017 v 23:12  

Takže z nekompromisního jednání odborů, které ještě před nedávnem slibovaly boj o 15 %, jsme se sešupem dostali na 8 %, což se ovšem bude přidávat všem. Tak to tedy zlého imperialistu nedoženeme, natožpak, abychom ho předehnali.

BP řekl(a)...
11. července 2017 v 1:49  

Loni rostly platy v podnikatelské sféře nejméně o 10%. Učitelům o 5,5 - 7%, letos možná o 8%, ostatním opět nejméně o 10%. Budeme rádi, když se po 32 letech praxe učitelský plat udrží na celostátním průměru, ale mladším učitelům se těžko bude ve školství zůstávat, když jejich plat zamrzne hluboko pod průměrem!

Jen pro zajímavost jedna z nabídek práce:

Regionální manažer/ka prodeje
Regionální manažer/ka prodeje je zodpovědný/á za naše prodejny v oblasti Zlínska.
Pracovní náplň:
Vaší starostí bude, aby Vám svěřená oblast dostávala tu nejlepší péči a dosahovala vysokých zelených čísel nejen v obratech, ale i u ostatních ekonomických ukazatelů
stanete se příkladným lídrem 6-7 manažerům/manažerkám prodejen, které budete podporovat a poskytovat jim pravidelnou zpětnou vazbu - oni budou na oplátku Vaší pravou rukou
mimo to budete i motivovat, rozvíjet a hýčkat celý svůj tým o 140-170 lidech na 6-7 prodejnách
využijete i svůj šestý smysl při výběru nováčků
čekat se od Vás budou i podněty na zefektivnění práce tak, aby se Vašemu týmu dobře a lépe pracovalo
budete bedlivě sledovat, zda naše konkurence nespí, a čím bychom ještě našim zákazníkům mohli zpříjemnit nákup u nás
Váš profil:
máte vysokoškolský diplom
v životopise v kolonce praxe uvedeny 2-3 roky relevantních zkušeností
umíte psát a mluvit německy, ale netrváme na tom
máte vlastnosti a zkušenosti správného lídra
ve vypjatých situacích umíte zachovat chladnou hlavu
nedělá Vám problém mluvit před lidmi a i s nimi
sbíráte najeté kilometry a vlastníte platný řidičský průkaz (sk.B)
Nabízíme:
pracovní poměr na dobu neurčitou s pevně danými nárůsty mzdy v pracovní smlouvě (nástupní mzda 60 000 Kč, po 1,5 roce 80 000 Kč, po 2,5 letech 90 000 Kč a po 3,5 letech 100 000 Kč)
nepoužíváme metodu „Skoč a plav”, místo toho Vás všechno pořádně naučíme
pokud budete dobří, nebude to jediná Vaše pozice u nás
dostanete od nás nejmodernější mobilní kancelář v podobě iPadu a smartphonu
jezdit budete ve služebním AUDI A4, které můžete využívat i soukromě
svůj pracovní čas si budete řídit a plánovat sami
k tomu Vám přihodíme týden dovolené navíc
Pokud Vás tato nabídka zaujala, pošlete nám prosím svůj životopis a motivační dopis v českém jazyce.
https://jobs.lidl.com/code_cui?CZ-015631
Lidl Česká republika v.o.s.
Oddělení náboru a výběru
Nárožní 1359/11
Praha 5 - Stodůlky

6. B řekl(a)...
11. července 2017 v 12:09  

Už je čas jít do stávky, i proti "odborům".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.