Ve státní škole funguje alternativní třída. „Je škoda ochuzovat se o různé přístupy,” tvrdí ředitel

pátek 23. června 2017 ·

Čeští rodiče pro své děti stále častěji chtějí moderní vzdělávání. A to i kvůli tomu, že české děti škola zkrátka nebaví. Skupina pražských rodičů tak dostala nápad: založila vlastní alternativní třídu přímo ve státní škole. Najít ochotného ředitele nebylo snadné, ale nakonec se to povedlo v ZŠ Stross v pražských Holešovicích. Reportáž přináší Český rozhlas.


František Rada (zs-stross.cz)
„Když chcete dělat alternativní třídu v rámci státní ZŠ, musíte najít osvíceného ředitele, který bude ochoten spolupracovat s hodně angažovanými rodiči,” popisuje za sdružení rodičů Jiří Krčmář.

Rodiče svého osvíceného ředitele našli v pražských Holešovicích. V ZŠ Stross měli volné prostory a tamní ředitel František Rada se novinkám nebránil. „Přišlo mi to zajímavé. Osobně nejsem zastáncem čistě alternativního školství, více se mi líbí myšlenka vzájemného ovlivňování a inspirace obou programů. Je škoda se ochuzovat o různé přístupy a myšlenky,” vysvětluje.

Alternativní třída v rámci ZŠ Stross funguje už čtvrtým rokem. Jak žáci vyrůstají, otevírají se postupně další ročníky.


Celý text a reportáž naleznete ke stažení zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
23. června 2017 v 8:57  

ve státní škole musí být jeden standard ,alternativy a experimenty jsou záležitostí škol soukromých

Vl.Václavík řekl(a)...
23. června 2017 v 23:16  

Alternativy a experimenty jsou záležitostí škol soukromých.
Tak to je omyl. Každá škola má možnost postavit svůj školní vzdělávací program na nějakých alternativách k tradičním způsobům vzdělávání. A to už se u nás děje. Příkladem je právě uvedená ZŠ Stross, zřizovaná městskou částí Praha 7.
Rodiče na základě svých osobních zkušeností i pohledem svých dětí vidí v činnosti škol řadu nedostatků. Když školy požadavkům na inovace "odolávají", nabízí se možnost založit školu jinou.
Pokud jde o experimentování s inovacemi, tak například reformní pedagogické koncepce mají stoletou tradici, což je snad dostatečně dlouhá doba na jejich ověření.
Nebylo by špatné navázat u nás na tradice. Pokusná škola měšťanská ve Zlíně z třicátých let minulého století patří k tomu nejlepšímu, na čem by se mohlo i dnes stavět. Jde o princip - možnost experimentovat.

Unknown řekl(a)...
24. června 2017 v 14:00  

to se to experimentuje,když to stát platí

Unknown řekl(a)...
24. června 2017 v 14:06  

"Rodiče na základě svých osobních zkušeností i pohledem svých dětí vidí v činnosti škol řadu nedostatků "

-každý rodič chodil do školy a má svou zkušenost
-mé dítě má pohled na zlomky záporný a tu hnusnou úču už teprve nesnáší

Pan ředitel zakáže učit zlomky a starou protivnou úču vymění za mladou kreativní

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.