Na rozvoj škol je v OP VVV připraveno dalších 700 milionů

neděle 25. června 2017 ·

Ministerstvo školství vyhlásilo 20. června 2017 výzvu Budování kapacit pro rozvoj škol II. Pro žadatele je ve výzvě připraveno 700 milionů korun. Cílem výzvy je podpora škol v zavádění hodnocení, které poskytne informace o učení žáků využitelné k úpravám ve výuce. Mezi další podporované aktivity patří vzdělávání vedoucích pedagogických pracovníků a zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků v oblasti výuky odborného cizího jazyka. Výzva se zaměřuje také na propojování formálního a neformálního vzdělávání a podporu v oblasti kompetencí pro demokratickou kulturu.


V konečném důsledku budou díky aktivitám realizovaným v rámci této výzvy podpořeny děti z mateřských škol, žáci základních a středních škol, pracovníci ve formálním i neformálním vzdělávání nebo v asistenčních službách. „Podpořeni budou také pedagogičtí pracovníci škol a školských zařízení, a to včetně vedoucích i těch, kteří se na roli pedagogů teprve připravují,“ zdůrazňuje Václav Velčovský, náměstek pro řízení sekce operačních programů.

Vedle povinného řízení projektu si žadatelé vybírají vždy jednu ze šesti povinně volitelných aktivit. Projekty mohou podporovat mateřské, základní a střední školy například v zavádění hodnocení, které poskytne informace o učení žáků využitelné k úpravám výuky (formativní hodnocení). V další aktivitě vzniknou programy pro vedoucí pedagogické pracovníky, které budou zaměřeny na pedagogické vedení, řízení malotřídních škol, implementaci digitálních technologií, vzdělávání ředitelů domovů mládeže a zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy a další oblasti. Žadatelé mohou zvolit také tvorbu programů vedoucích k propojování formálního a neformálního vzdělávání nebo podporu pracovníků těchto dvou oblastí vzdělávání formou spolupráce v centrech kolegiální podpory. Díky projektům v další aktivitě pak budou pedagogičtí pracovníci podpořeni ve zkvalitňování jazykového vzdělávání. Konkrétně vzniknou pro učitele cizích jazyků na středních odborných školách a učilištích vzdělávací programy zaměřené na efektivní metody výuky odborného cizího jazyka, jejichž součástí budou moderní výukové materiály pro jednotlivé obory. Poslední aktivita je zaměřena na výuku v oblasti kompetencí pro demokratickou kulturu. Cílem je zejména aktivní zapojení dětí a žáků do rozhodovacích procesů a do ovlivňování společenského a demokratického života.

V projektech vzniknou vzdělávací digitální materiály, které budou volně přístupné pro potřeby škol i organizací neformálního vzdělávání.

Školy a školská zařízení, organizační složky státu, územní samosprávné celky a jejich příspěvkové organizace, nadace, spolky, zájmová sdružení a další subjekty mohou o dotaci žádat od 20. června do 29. září 2017. Alokace výzvy byla stanovena na 700 milionů korun.


Další informace naleznete zde

9 komentářů:

Unknown řekl(a)...
25. června 2017 v 7:29  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Jiri Janecek řekl(a)...
25. června 2017 v 8:36  

Opět s vámi laimesi musím souhlasit...

Ale abych byl věcnější:
1. Pro vedoucí pedagogické pracovníky je na našich VŠ akreditováno asi tak 8 studijní programů...
2. Nemám úplně přesný obrázek o vyučování odborného cizího jazyka na středních školách... Ale evaluací několika výstupů v mém okolí si dovolím tvrdit, že kvalifikovaný jazykář a nějaká ta efektivní vnější motivace by mohla současnou situaci podstatně vylepšit...
3. Neformální vzdělávání, formativní hodnocení a demokratická kultura - to vypadá trochu jako úlitba OSF a dceřiným firmám...


PS: Dá se někde dohledat komu, na co a kolik šlo z programu I?

Eva Adamová řekl(a)...
25. června 2017 v 10:20  

Na stránkách ministerstva se dá dohledat kolik milionů a komu bude přiklepnuto. V této výzvě to bude zase evergreen - NIDV, NÚV a možná nějaká ta pedagogická fakulta. Na co to je se ale nedozvíte, ale můžete si být jist, že do škol se dostanou jen drobky, které budou obnášet jen další hordu nesmyslných školení. K dětem se nedostanou ani ty drobky.

Jiri Janecek řekl(a)...
25. června 2017 v 11:47  

No nevím, paní Adamová... Já se zvládnul proklikat na stránky dotaceeu (spravováno asi MMR) k několika excelovským tabulkám, kde (snad právě jedné v nich) bude třeba seznam příjemců v 1. výzvě... Vzdor teda těm chytrým slovům pana Neumayera ve včera avizovaném newsletteru NIDV o IT nástrojích k řízení projektu, taková trivialita jako popis těch souborů tam není. Jednu tabulku jsem otevřel a takové to medové povídání jsem tam opravdu nenašel.

(http://www.dotaceeu.cz/cs/Informace-o-cerpani/Seznamy-prijemcu)

Myslím, že by mělo být v zájmu toho, kdo rozděluje, aby bylo vidět co možná nejsnáze a co nejvíc...

Zvládnete-li víc, paní Adamová, podělte se prosím...

Jiri Janecek řekl(a)...
25. června 2017 v 11:51  

Můžu se zeptat, Komárku, co vadilo na Laimesově konstatování, že "to zas bude tunel"?

Nedocházelo snad u nás ke zneužívání dotačních prostředků EU (k trestné činnosti)? Nedochází k nesprávnému využívání dotací (ke šlendriánu ve výkazech z pohledu Bruselu)? K neefektivnímu využívání (k dotování nesmyslů)?

Stěžoval si vám někdo z ministerstva, nebo to byla vaše iniciativa?

Jirka řekl(a)...
25. června 2017 v 13:03  

Pane Janečku, děkuji za vysvětlení Komárkova řádění. Poslední dobou si připadám jak v Jiříkově vidění. Díky Vašemu vysvětlení jsem schopen si vytvořit názor. Rozhodně se nemění ve prospěch pana Komárka a jeho hyperkorektních orgií. Zřejmě je to jen efektivní způsob jak odvádět pozornost od diskutovaných témat.

Unknown řekl(a)...
25. června 2017 v 13:54  

v 86 jsem byl před sjezdem na okres stranické konferenci,kopii příspěvku do diskuse jsem odevzdal a čekal až mně vyvolají,a přijde je mně funkcionář a říká : "soudruhu,tvůj příspěvek byl z diskuse odstraněn řídícím diskuse".....tak jo no,co nadělám....vedle mne pochrupoval nějaký dědula,otevřel oči : "cos tam napsal za sprosťárny?" tak jsem mu to ukázal,děda vstal odešel, za chvíli se vrátil: "si mysleli, že s bažantem vyxebou,ale my vyxebem z nima,jsem se přihlásil sám,s tím že nemám brejle a že to přečteš za mě,tak si dej mladej záležet!"...to vám byla sranda!

Eva Adamová řekl(a)...
25. června 2017 v 16:59  

odkaz pro pana Janečka

http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy-1/zapisy-z-jednani-vyberovych-hodnoticich-komisi-ridiciho-organu-op-vvv

dá se tam dohledat komu a kolik, ale už bohužel ne na co, což je možná i dobře, protože i tak je to spíš pro lidi se silným žaludkem

Ygrain řekl(a)...
25. června 2017 v 17:42  

"Nemám úplně přesný obrázek o vyučování odborného cizího jazyka na středních školách"

Nemá to kdo učit. Nemůžu učit anglicky, co neznám česky, a inženýr, který je schopen učit anglicky, to uplatňuje tam, kde to dostane pořádně zaplaceno.
Krom toho, rozvrh není nafukovací.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.