Kateřina Valachová: Školní pomůcky by měly být bezplatné

středa 14. června 2017 ·

„Obracejí se na mě rodiče a stěžují si na to, že pokud je bezplatná školní docházka, tak proč mají za dvě tři děti hradit pomůcky, které by měly být bezplatné. Myslím si, že mají plnou pravdu. Pokud to jsou pomůcky, které skutečně dítě potřebuje v rámci školní docházky, tak mají být zdarma. To jako právník dokážu posoudit,“ řekla Právu odstupující ministryně školství Kateřina Valachová.


Připustila, že tuto kapitolu během svého dvouletého působení upozadila, protože se soustředila především na zvyšování platů učitelů, aby „ze školství neutekli“. Nyní chce ministerstvo finanční balík na pomůcky ještě navýšit. Projevit by se to ale mělo zřejmě až později.

Letos má stát poslat školám celkem 1,5 miliardy korun na školní pomůcky. Náklady se tak po letech škrtů postupně vracejí na úroveň, na jaké byly před deseti lety. I tak rodiče musí část pomůcek svým dětem platit sami.

Pryč už jsou doby, kdy žák dědil knihu podepsanou deseti jeho předchůdci. „Učebnice nejsou kvalitní a vydrží rok, maximálně dva. Každým rokem utrácíme spoustu peněz na obnovu učebnic,“ popsala Právu ředitelka základní školy v Brodku u Prostějova Eva Oulehlová. „Platíme nejen učebnice a k nim náležející pracovní sešity, ale také nástěnky, tabule, počítače… Spousta věcí se nám tam vůbec nevleze,“ uvedla Oulehlová.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

7 komentářů:

pratavetra řekl(a)...
14. června 2017 v 7:17  

Myslet = nevědět.

mirek vaněk řekl(a)...
14. června 2017 v 7:29  

Na platy peníze nejsou a na pomůcky jo? Před volbami se slíbí vše.

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. června 2017 v 7:44  

A kde by na to školy braly peníze - papíry, výtvarné potřeby, potřeby na pracovní výchovu apod. Až se rozpočet nafoukne, můžeme se o tom bavit.

Tajný Učitel řekl(a)...
14. června 2017 v 8:37  

...ozvalo se hrobovým hlasem z kabinetu pod schody, kde nyní sídlí ministryně v demisi nedemisi.

Unknown řekl(a)...
14. června 2017 v 9:26  

v demisi nedemisi

Musíte si počkat, protože paní Kateřina slíbila, že odejde až po schválení KŘ. Z toho plyne, že pan náměstek budu vskutku jen "zimním = prázdninovým" králem. A pan Zeman jí v tom vychází absolutně vstříc. Tak jim tedy za tento kariérní zmetek v říjnu 2017 a v únoru 2018 poděkuji tím, že budu volit raději někoho jiného.

tyrjir řekl(a)...
14. června 2017 v 16:07  

Já bych si zase přál, aby ministr/yně školství mluvil pravdu a nevěšel veřejnosti bulíky na nos. J.Týř

Jan Hučín řekl(a)...
14. června 2017 v 17:07  

No trvá to odcházení paní ministryni nějak dlouho. A před dvěma týdny pan Sobotka i paní Valachová ještě požadovali po panu prezidentovi dodržování ústavy. Ale jistě tento důsledný a rázný přístup náležitě vyhodnotí voliči.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.