Děti podceňují rizika internetu, intimní fotografie jich sdílí čím dál víc. 60% dětí nemá nijak omezený čas strávený u počítače

středa 14. června 2017 ·

Šedesát procent dětí ve věku od sedmi až 17 let nemá nijak omezený čas strávený u počítače. Každé šesté dítě sdílí své intimní fotografie či videa na internetu, což je o polovinu víc než před pěti lety. Ukázaly to výsledky průzkumu mezi téměř pěti tisíci dětmi, který provedlo Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci spolu se společností O2. Informuje server Aktuálně.cz.


Kamil Kopecký (upol.cz)
80 % dětí ve věku mezi sedmi a 17 lety nemá zakázaný přístup na nevhodné stránky a šedesát procent jich nemá nijak omezený čas strávený na počítači.

Za posledních pět let stoupl počet případů, kdy dítě sdílí své intimní fotografie či videa na internetu o polovinu. Své obnažené fotky poslalo někomu přes internet 15 % dětí.

Téměř čtyřicet procent dětí pošle svou intimní fotografii či video jako dárek pro svého přítele či přítelkyni. Zhruba třetina dětí takové fotky sdílí na oplátku za jinou, kterou jim pošle kamarád. Děti ale nemohou vědět, zda je dotyčný skutečně tím, za koho se vydává. "Děti častokrát neumějí vyjádřit city, že se jim někdo líbí, proto raději používají fotografie," vysvětluje vedoucí výzkumného týmu Kamil Kopecký z Univerzity Palackého v Olomouci.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
14. června 2017 v 8:32  

Počítače a smartfouny jsou fajn, záleží na rodičích, mohou za to rodiče.

Rodiče, jejichž učitelé kdysi netušili, že společnost bude za 20 let potřebovat rodiče, kteří by dovedli své děti s patřičným důrazem informovat o rizicích posílání intimních fotografií cizím lidem a kteří by dovedli omezit čas, který děti na soc sítích tráví.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
14. června 2017 v 8:38  

Mohou za to učitelé, kteří učili rodiče před 20 lety. Bingo.

Tajný Učitel řekl(a)...
14. června 2017 v 8:46  

Aj za globální oteplování mohou učitelé, za tínejdž těhotenství také a za týrání psů též.

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. června 2017 v 14:43  

Myslím, že učitelé můžou i za globální oteplování a neúrodu jablek a taky vysychání podzemních vod.
Před dvaceti lety jsem jako občanka tohoto státu vlastnila pouze kalkulačku .O tom, jak nemám prdelkovat nic cizím lidem jsem ale učila. Taky o tom, jak se nemáme nechat oblafnout cizími strejdy. jsem člověk optimistický, tudíž mě opravdu nenapadlo, že sem vpadnou takové hrůzstrašné věci.Protože,pokud člověk žije zcela běžným životem, ani nehledá, jaké hrůzy se na světě dějí. A pokud se o nich dozví, hlava mu to nebere a neví, jak přesně by o takových otřesnostech měl děti poučit.
Z vlastní zkušenosti vím, že mnohdy bylo mé poučování utnuto rodiči, že si nepřejí, abych něco takového po třídě šířila (světe div se, týkalo se to hygieny intimních míst lidského těla). Velmi ráda bych proto všechny ty věrozvěsty, kteří píší podobné články ,poprosila, kdyby nám místo toho, co víme napsali, co že bude za těch dalších dvacet let, abych na to dnešní děti připravila.

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. června 2017 v 14:47  

Při nedávných přednáškách v mateřinkách se mě mnozí rodiče ptali, od kdy mají dětem kupovat tablety. když jsem prohlásila, že ve školce nee, byli vyděšeni mou striktností. A prý, že tam jsou úžasné výukové programy. Po mé otázce, jaké úžasnosti tam jsou mi bylo sděleno, že se učí barvy, zvířátka, ovoce, zeleninu apod. Tak jsem je šokovala sdělením, že já jsem se to taky naučila a bez tabletu a že oni mají popadnou děti za ruku a mazat s nimi na procházku, kde si ty barvy apod. taky mohou ukazovat a ještě se motoricky zdokonalí. jedna matka mi pověděla, že dítko je již na počítači závislé,a jak že to má dělat. Sdělila jsem jí, že existují zdrojové šňůry, popřípadě zamčené prostory, kam se dítě k přístroji nedostane. Vypadala, že ji nabádám k týrání.
Ale určitě se kaju, můžu za to já.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.