Petice proti kariérnímu řádu učitelů

středa 14. června 2017 ·

„Novela zákona o pedagogických pracovnících se nyní vrací do Poslanecké sněmovny, kde se bude hlasovat o jejím schválení v původní poslanecké verzi (je zapotřebí 101 hlasů), nebo schválení ve verzi s pozměňovacími návrhy senátorů (je zapotřebí prostá většina hlasů přítomných poslanců), nebo úplném zamítnutí. Protože usilujeme o úplné zamítnutí novely, připravil petiční výbor složený z učitelů a ředitelů různých druhů i stupňů škol petici. Aby se peticí museli poslanci a další státní orgány zabývat, potřebujeme minimálně 10.000 vlastnoručních podpisů učitelů. Doručit je musíme poslancům nejpozději do pátku 23. června 2017, následující týden totiž bude Poslanecká sněmovna o novele hlasovat,“ píšou organizátoři petice z Iniciativy Pedagogická komora.

Text petice s podpisovými archy naleznete zde

Pokyny pro učitele k šíření a podepisování petice naleznete zde

10 komentářů:

Unknown řekl(a)...
14. června 2017 v 9:13  

šibeniční termín

Radek Sárközi řekl(a)...
14. června 2017 v 9:29  

Výzvu senátorům podpořilo během 14 dní více než 7 000 pedagogů, nyní máme pouhý týden na to, aby tuto petici podepsalo 10 000 učitelů. Obejít s peticí všechny kolegy ve škole by ale nemělo trvat déle než 3 dny. :-) http://www.pedagogicka-komora.cz

Ygrain řekl(a)...
14. června 2017 v 9:50  

Obejít by problém nebyl, ale sehnat ty podpisy... :-(

Eva Adamová řekl(a)...
14. června 2017 v 10:46  

Ygrain má pravdu. Většina učitelů slyšela o kariérním řádu pouze zpovzdálí či v televizi a vůbec se o něj nezajímá. Tudíž se učitelé vůbec neorientují v jeho struktuře a záludnostech. No a protože se v poslední době mluví hlavně o zvýšení třídnického příplatku, mám obavy, že získat podpis proti nebude tak snadné.

Unknown řekl(a)...
14. června 2017 v 11:04  

U nás se o to také nikdo nezajímá, ale ráno jsem zastavila kolegy a petici jim dala k podpisu. Hned jsem získala 20 podpisů. Text může ve sborovně viset, aby si to mohl každý v klidu prostudovat. A také je třeba o tom s lidmi mluvit.
Nevidím problém s tím, že na to máme týden.

BP řekl(a)...
14. června 2017 v 11:51  

A vy se nikdo ještě neškolíte a nemáte tvořit své portfólio? U nás s tím už otravují půl roku?

Radek Sárközi řekl(a)...
14. června 2017 v 17:42  

Ve školách koluje petice proti kariérnímu řádu
https://www.novinky.cz/veda-skoly/440765-ve-skolach-koluje-petice-proti-kariernimu-radu.html

Radek Sárközi řekl(a)...
14. června 2017 v 17:44  

EVA ADAMOVÁ "Většina učitelů slyšela o kariérním řádu pouze zpovzdálí či v televizi a vůbec se o něj nezajímá. Tudíž se učitelé vůbec neorientují v jeho struktuře a záludnostech. No a protože se v poslední době mluví hlavně o zvýšení třídnického příplatku, mám obavy, že získat podpis proti nebude tak snadné."

Nyní mají učitelé možnost si přečíst v petici, co jim kariérní řád přesně "přinese". Mlčením vyjadřují souhlas...

tyrjir řekl(a)...
18. června 2017 v 15:30  

1) Z malé rozpočtové hromádky (český školský rozpočet je pouze 2/3nový proti průměru v OECD!) se těžko spravedlivě rozděluje. Dostanou-li třídní učitelé ty 3000 Kč, se kterými tušim ani ministryně nesouhlasí (!), projeví se to nutně jinde, třeba na menších dalších odměnách.

2) Úkolem Pedagogické komory není jen současný boj proti nedomyšlenému Kariérnímu řádu. Dlouhodobější a podstatnější úkol je boj za důstojný školský rozpočet, tedy i za spravedlivější platy učitelů. Je to boj, ve kterém Vláda, MŠMT, Parlament ČR i školské odbory dlohodobě selhávají, když ten nutný požadavek prozatím ani nevyslovili!*

3) Pedagogická komora už tu je a je potřeba, aby získala i zákonnou oporu, jakou mají jiné profesní komory. Jak dlouho to bude trvat, to teď záleží především na učitelích!

Bylo by dobře, kdyby se těch 10 tisíc podpisů pro petici PK podařilo získat už během příštího týdne.

J.Týř


* O vládní a parlamentní rozpočtové demagogii viz
http://www.ceskaskola.cz/2017/06/ivan-pilny-vuci-pozadavkum-ministerstva.html#comment-340558698806179653

tyrjir řekl(a)...
18. června 2017 v 15:55  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.