Inspekce: Škola neřešila šikanu

úterý 9. května 2017 ·

Problémový žák čtvrté třídy základní školy v Mostě fyzicky napadal spolužáky. Podle závěrů školní inspekce se nezdráhal ve škole ani vyhrožovat nožem. Když na jeho ataky upozornil jeden z vystrašených rodičů, ředitelka jeho dceři rázem zakázala účast na oblíbené literární akci. Neřešenou šikanou i diskriminací školačky ředitelka podle úřadů pochybila. Spor, který jeden z rodičů posílá k soudu, už řeší i ministryně školství Kateřina Valachová. Vedení školy však kritiku odmítá. Reportáž přináší server lidovky.cz.


„Ředitelka Nachtigalová opakovaně porušuje nejen elementární pravidla základní slušnosti směrem k rodičům a učitelskému sboru, ale nově i k žákům. Navíc se dostává opakovaně a vědomě do střetu se zákonem. Jde o naše děti a my jako rodiče už nepřestaneme tuto věc řešit, dokud nebude vyřešena výměnou na tomto postu, protože jiné řešení prokazatelně nefunguje. O nic jiného než o výměnu ředitelky nám nejde,“ napsal ve stížnosti České školní inspekci Tomáš Seidl, další z rodičů, kteří požadují odvolání ředitelky. Podle něj vedení školy údajně přehlíželo fyzické násilí ve škole.

Zpráva České školní inspekce dává rodičům za pravdu. A to jak v případě údajné šikany, tak v nerovném přístupu k žačce. Podle Seidla se ředitelka „mstila“ dceři rodiče, který si stěžoval tím, že dívce, která je jedničkářka, zakázala bez udání důvodu účast na školní akci Pohádková noc s Andersenem.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
9. května 2017 v 8:34  

Fyzicky napadal spolužáky? A paní ředitelka nevolala PČR? Nekontaktovala sociálku? Měla strach z toho, že jí bylo také vyhrožováno a neustála to? Pak nemá na své funkci lpět. A taky nikdo vlastně neví o co přesně jde.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
9. května 2017 v 9:58  

Pokud má chlapeček papír z poradny. Je to v pořádku. Může si dělat co chce a není v moci školy s tím něco udělat. Poradna, úřady, experti, všechno na straně problémového chlapečka... Škola se může třeba po.rat.

Končí to tak, že rodiče slušných žáků své děti odhlašují jinam a "darebák" zůstává, protože má na své nevychované chování papír a všechny kromě školy za sebou.

Krutá realita a důsledek inkluze.

Ygrain řekl(a)...
9. května 2017 v 10:56  

Inkluzivní problém je jedna věc, ale co to zakazování účasti na akci, protože rodič "prudí"?! To snad nikdo soudný nemůže udělat, a pokud udělal, pak nemá co dělat nejen na vedoucí pozici, ale ve školství vůbec.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
9. května 2017 v 11:05  

Zakazovat dítěti účast kvůli rodiči je blbost. Ale víme jen to, co nějaký novinář napsal. Vůbec bych se nedivil, kdyby to bylo jinak.

Ygrain řekl(a)...
9. května 2017 v 14:47  

Čert ví, jak to přesně bylo, ale ta omluva na webu skutečně visí: „Mgr. Jana Nachtigalová, ředitelka Základní školy Most, Svážná 2342, příspěvková organizace, se upřímně omlouvá Karolínce Hejské, žákyni IV. B, za to, že jí neumožnila účastnit se celosvětové akce Noc s Andersenem v budově školy.“
Z toho lze vyvodit alespoň to, že zákaz nebyl udělen za porušování školního řádu nebo něco podobného, co by jej opravňovalo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.