Reakce náměstka Štecha ke vzdělávání dvouletých dětí

středa 31. května 2017 ·

Reakce náměstka ministryně školství Stanislava Štecha na tiskovou zprávu z konference Budoucnost předškolního vzdělávání, kterou některá média otiskla s titulky a vyzněním, že dvouleté děti do mateřských škol nepatří.

Stanislav Štech (twitter.com)
Varovný titulek „dvouleté děti do školky nepatří“ patří do jakéhosi ideálního světa, který neexistuje. Odpovídá obrazu dobře zajištěné středostavovské rodiny, která si může dovolit, aby jeden z rodičů o dítě pečoval doma do vyššího věku dítěte nebo má na zaplacení domácí chůvy.

Situace v této zemi je však taková, že již dnes je 12% všech dětí v mateřských školách mladších tří let. A to bez nějaké zvláštní podpory a nároků na zvláštní podmínky. Z toho, že novela zákona nově dává od r. 2020 rodičům právo je do mateřské školy umístit, nijak neplyne, že je to povinnost nebo dokonce, že je to nějaký státní nátlak na to, aby tomu tak bylo. Nehledě na to, že podle podmínek rodiny není nutné je ve školce ponechávat celých 8 hodin.

Obecná konstatování, že instituce rodinu nahradit nemůže nebo že odborníci nenahradí rodiče, jsou pak při stavu dnešního psychologického poznání banalitou, která nijak nesouvisí s onou možností poskytnout místo ve školce i dvouletým. Vždy totiž záleží na podmínkách, kvalitě péče, její individualizaci, spolupráci rodiny a školy. Tvrdit obecně, že „může být poškozen jejich vývoj“ je opět nedoloženým strašením. Ano, může. Ale to může nastat i v případě dětí starších, pokud nejsou podmínky pro kvalitní pedagogickou práci v instituci a dobrá komunikace s rodinou.

Mnohaleté zkušenosti zemí, ve kterých je docházka dětí mladších tří let běžná, neukazují na nějaká poškození psychického vývoje populace.

Zřejmě ještě dlouho nebudeme mít takové sociální podmínky, abychom mohli univerzálně prosadit ideálně učebnicový psychologický model rodiny věnující se tři a více let dětem doma. Pak je ovšem nutné místo obecného moralizování něco dělat pro to, aby rodiče mohli uživit rodinu a jejich malým dětem byla poskytnuta stále kvalitnější péče na nezbytně nutnou dobu v mateřské škole.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

3 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
31. května 2017 v 10:47  

Stydíte se vrátit jesle, abyste nevypadali jako rudokožci, jenže stát je na tom stejně bídně jako za nich. Mámy musejí makat, aby rodina měla co do úst. Kde jsou ty porevoluční kecy o mámách do 6 let doma o 50 000 porodném a podobně. Místo toho abyste stáhli krovky a normálně zavedli jesle, kde je o ty miminka náležitě postaráno, tak je cpete do školek, kde prostě nemají co dělat. Ale okecat to umíte docela dobře.

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. června 2017 v 7:36  

To , že je něco běžné v cizině neznamená, že je to dobré.
Dobré to není.
Pamatuji na pořad, který se začal vysílat v době narození mých dětí - Sama doma. Rozebíraly se tam hnusné komunistické jesle a snášelo se tisíce argumentů, proč je zrušit. Podobně se tam vyjadřovali i o mateřských školkách.
Dnes nemám čas se na ten pořad dívat, ale vsadila bych se, že argumentace se otočila o 180 stupňů a vše je výborné, protože v Emerice to je taky.

Milladia řekl(a)...
18. června 2017 v 13:17  

Jinde ve světě mají jiné podmínky. Měla jsem možnost vidět na procházce švédskou školku. Na 18 dětí (uznávám, že nemusely být všechny v daný den ve školce) bylo 8 dospělých, měli k dispozici vozítko pro 6 děti (3 páry sedátek za sebou), děti různého věku. A teď si představte českou školku - 24 batolat na 3 dospělé. To je nesrovnatelné! Uzákonit možnost otevírat ve školce oddělení pro děti mladší 3 let a nestanovit k tomu žádné jiné podmínky, než které uvádí "stará" vyhláška o MŠ, to je zásadní chyba.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.