Odbory chtějí „objektivní data“ o inkluzi. Proto spolupracují s OSF a ČOSIV

pondělí 22. května 2017 ·

„Z tohoto důvodu Českomoravský odborový svaz pracovníků školství souhlasil se spoluprací s organizacemi OSF a ČOSIV. Jsme si vědomi, že mnoho z našich kolegů tyto organizace označuje za strůjce totální inkluze, k níž mají odmítavý postoj. Přesto, či snad právě proto bychom rádi společným postupem získali opravdu objektivní data. O výsledcích šetření by tedy nemělo být pochybováno jako o tom, co si „inkluzisté“ nebo „ti odboráři“ pro sebe vyzkoumali,“ píšou školské odbory ve zprávě o přípravě dotazníkového šetření na téma inkluze. Přinášíme celou zprávu.

Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, Nadace Open Society Fund Praha a Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání se rozhodly připravit dotazníkové šetření, které má zmapovat dosavadní zavádění změn v oblasti společného vzdělávání (inkluze).

Jedná se o spolupráci se školskými poradenskými zařízeními, aplikaci doporučení podpůrných opatření ve školách, financování jednotlivých podpůrných opatření a další. Výzkum ovšem nebude pohledem několika jedinců, ale mělo by se jednat o skutečně kvalitní šetření zajišťující reprezentativní sběr dat.

Z tohoto důvodu Českomoravský odborový svaz pracovníků školství souhlasil se spoluprací s organizacemi OSF a ČOSIV. Jsme si vědomi, že mnoho z našich kolegů tyto organizace označuje za strůjce totální inkluze, k níž mají odmítavý postoj. Přesto, či snad právě proto bychom rádi společným postupem získali opravdu objektivní data. O výsledcích šetření by tedy nemělo být pochybováno jako o tom, co si „inkluzisté“ nebo „ti odboráři“ pro sebe vyzkoumali.

Výběr vzorku škol má odpovídat reprezentativnímu vzorku respondentů. Na zpracování se podílí agentura Nielsen Admosphere, a. s., jež pro každou školu vytvořila jedinečný link s identifikačním znakem z důvodu zajištění odpovídajícího počtu respondentů pro výběrové skupiny škol, sídel, v nichž se školy nachází apod. Údaje šetření však budou při zpracování a pro následnou prezentaci výsledků výzkumu anonymizovány.


Zdroj: Školské odbory

5 komentářů:

Jan Hučín řekl(a)...
22. května 2017 v 9:26  

Přiznám se, že nechápu logiku uvažování odborového svazu. Jestliže chci objektivní data, zadám tuto práci neutrální respektované instituci. ČOSIV a OSF ze zpracování vyloučím už jen kvůli možné námitce podjatosti.

O výsledku šetření, bude-li realizováno tak, jak odbory popisují, pochybovat budu.

Charlie řekl(a)...
22. května 2017 v 10:09  

Logiku žluťáckých odborů nemá cenu se snažit pochopit. Už dávno "nekopou" za učitele, ale za lepší místo na slunci. Jen netuší, že rektální alpinismus je na výsluní hned tak nepřivede.

Jana Karvaiová řekl(a)...
22. května 2017 v 10:28  

Objektivní data vznikají tak, že neomezím žádným způsobem výběr škol a ani neomezím počet respondentů.
Samotné zadání průzkumu tak vytváří reálný dojem neobjektivnosti.

Unknown řekl(a)...
22. května 2017 v 13:23  

Školské odbory jsou naprosto sterilní. Co dokázali odboroví bossové udělat pro učitele za posledních 27 let? Nějak si nemůžu vzpomenout.

Eva Adamová řekl(a)...
22. května 2017 v 15:20  

Vůbec nechápu, proč se odbory zajímají o inkluzi. Starost o tuto záležitost bych přenechala ČŠI a NÚV. Odbory mají přece naprosto jiný úkol, a to zajímat se o sociální stránku práce učitelů. Měli by se tedy zasazovat o zvyšování platů a o to, aby se ve školství neporušoval zákoník práce, což se bohužel děje už tím, že se na některých školách neplatí přesčasové hodiny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.