Učitelé z Marsu chtějí změnit na školách výuku ekonomie

středa 5. dubna 2017 ·

Učitelé z Marsu jsou učitelskou iniciativou, která si dala za cíl zahrnout do výuky ekonomie aktuální témata, sdílet výukové materiály a předávat si zkušenosti. Deset učitelů se pravidelně schází, aby zlepšili praktickou připravenost absolventů středních škol.


Po loňské pražské konferenci Be In Karlín, která měla za cíl posílit sociálně odpovědné podnikání, se spojila desítka učitelů z Prahy, Chocně či Hradce Králové, aby změnili dosavadní způsob výuky ekonomie na středních školách. S ironickou narážkou na své nadšení pro obor se nazvali Učiteli z Marsu. Jejich cílem je vytvořit metodiku, která propojí teorii s tržní realitou. “Chceme, aby téma ze vzdělávacích programů – například marketingový mix – studenti poznali na fenoménu káva. Zažijí kávovou kulturu, seznámí se s pěstováním kávy, pracují s konkrétním produktem a prostředím” vysvětluje Táňa Šárovcová z Karlínské obchodní akademie.

Učitelé z Marsu se setkávají při projektových dnech každý měsíc v Praze a na konci roku chtějí realizovat projektový týden, kde chtějí představit metodické novinky a získat zpětnou vazbu od studentů. K Učitelům z Marsu se připojili i doktorandi z VŠE, kteří hledají inspiraci pro výuku vysokoškolských studentů a na středních školách by měli pomáhat jako mentoři.

“Učitelé z Marsu jsou příkladem pro celý vzdělávací systém. Nečekají na pomoc ministerstva či novou zázračnou učebnici, ale sami hledají příležitosti, jak přes vzájemnou spolupráci zvýšit kvalitu výuky. Bez vzájemného sdílení totiž není vzdělávání,” říká Tamara Kováčová z EDUin, kde vede projekt Otevřené vzdělávání.

Školy, ze kterých se zapojili učitelé:

Karlínská obchodní akademii a Vyšší odborná škola ekonomická, Praha

Obchodní akademie Heroldovy sady, Praha

Scio škola, Praha 11

Obchodní akademie a Střední odborná škola cestovního ruchu Choceň

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové

VŠE, Katedra obchodního podnikání a komerčních komunikací Fakulty mezinárodních vztahů, Praha


Zdroj: Tisková zpráva Aliance pro otevřené vzdělávání

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
6. dubna 2017 v 15:28  

No, vůbec nic nevím o vzdělávacím programu marketingový mix... Ale tak nějak intuitivně bych řekl, že třeba fenomén pšenice je pro propojení teorie s tržní realitou o chlup vhodnější systém než káva...
---
"Učitelé z Marsu jsou příkladem pro celý vzdělávací systém. Nečekají na pomoc ministerstva či novou zázračnou učebnici, ale sami hledají příležitosti, jak přes vzájemnou spolupráci zvýšit kvalitu výuky."
To platí myslím i pro ASČ nebo UPS, abychom byli spravedliví...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.