Školy ve Šluknovském výběžku bojují o existenci. Nabízejí proto žákům různé výhody

neděle 16. dubna 2017 ·

Školy ve Šluknovském výběžku bojují o žáky. Třeba v Krásné Lípě nabízí na základní škole výuku alternativními metodami. Střední škola ve Varnsdorfu pro změnu vsadila na sociální sítě. V Chřibské zase chtějí zavést školní autobus, aby mohli svážet děti z okolních obcí. A už v minulosti tam založili třídu pro žáky se vzdělávacími obtížemi. Informuje Český rozhlas.

Jan Kolář (krasnalipa.cz)
„Docházelo tady k velkému úbytku dětí. Proto jsme začali přemýšlet, co s tím. Školský zákon nám dal možnost vytvářet školní skupiny, které jsou zaměřené na péči o děti se vzdělávacími obtížemi. V současné době máme ve speciální třídě 11 dětí. Některé děti, také s handicapem, jsou integrované do běžných tříd,“ představuje svůj recept na udržení si žáků ředitel základní školy v Chřibské na Děčínsku Petr Hloušek.

Mít školu v obci je záležitostí nejen prestiže, ale i peněz. Za jednoho školáka na základní škole dostane zřizovatel skoro 58 tisíc korun. Udržet si školu tak chce i Krásná Lípa na Děčínsku. Ta vsadila na alternativní styl výuky.

„Doufám, že opět uspějeme díky zájmu o tu alternativní třídu a inovativní způsob výuky,“ říká nezávislý starosta Jan Kolář a pokračuje: „Ta čísla z matriky úplně veselá nejsou ­ letos by to mělo být 37 dětí, od roku 2014 z 52 dvou dětí se v roce 2020 dostaneme na 26 dětí, to už je hodně nepříjemné.“


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

4 komentářů:

vstek řekl(a)...
16. dubna 2017 v 16:29  

Ještě, že k nám nevede dálnice. To by si pro naše děti jezdili Pražáci.

Veronika řekl(a)...
16. dubna 2017 v 19:12  

Je v městečcích Šluknovského výběžku práce? Není.
Kde chtějí mít děti pracující rodiče? Tam kde pracují (větší města) - je to praktické.
Kdo má děti ve škole v městečcích? Ti co nepracují - je to praktické.
Jací žáci převažují v městečcích? Žáci nepracujících rodičů - jsou tam levné ubytovny.
Dá si pracující rodič dítě do takového kolektivu? Nedá - nanejvýš hubou v předvolební kampani.
A i když se náhodou řediteli školy podaří sehnat kvalifikovanou "srdcařskou" učitelskou sílu, brzy odejde znechucena popotahováním po různých plátcích, že učí segregovaný kolektiv (to se stalo známé).
Takové školy pak berou už opravdu cokoliv. :(
Abych končila pozitivně, vzpomněla jsem si na jednu budovatelskou básničku:
"Ve Šluknovském výběžku, kosí Vojta vojtěšku....tak vysoké výtěžky, nemaj žádné výběžky."

vstek řekl(a)...
16. dubna 2017 v 23:25  

Kde je vojtěšce konec. Všude jen tráva a krávy. Když se tu povede vychovat chytré dítě, jistě tady nezůstane. Když chceme získat žáky, stačí slíbit svačiny zdarma.

Unknown řekl(a)...
17. dubna 2017 v 8:57  

A nejen Šluknovský výběžek se potýká s těmito problémy. Jde v podstatě o velkou část Sudet. Chybí tam práce. Kdo může a má aspoň trochu pod čepicí mizí rychlostí blesku. Co udělaly vlády v minulosti a současnosti pro rozvoj pohraničí? Nic, jen samé proklamace a to hlavně v předvolebním období.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.