Revoluční návrh: Klouzavé letní prázdniny. Ministerstvo školství je proti

pátek 21. dubna 2017 ·

Desítky let zavedený termín letních prázdnin by se měl změnit. Staly by se z nich takzvané klouzavé prázdniny například po vzoru Německa. Takový je návrh Asociace cestovních kanceláří (ACK), která si od opatření slibuje prodloužení letní sezony ze dvou měsíců na čtyři. V některých krajích by začínalo dvouměsíční volno v červnu, jinde klasicky v červenci a někde až v srpnu. Kladem by například bylo, že nával hostů ve vytížených rekreačních střediscích by se rozložil a v exponovaných dnech by nebyly tolik zahlcené silnice. Informují Lidové noviny.


Jednoznačně proti jsou školské odbory. „Už dnes mají některé rodiny s více dětmi, které navštěvují různé pražské školy, problém při rozdílných termínech jarních prázdnin. Zásadní důvod ale je, že by vznikaly potíže ve výuce i třeba při přechodu dětí ze základních na střední školy,“ upozornila místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Ani ministerstvo školství, které by mělo při případné změně rozhodující slovo, nápad nepodporuje. „Převládají argumenty proti, například nutnost změny školského zákona, ovlivnění organizace přijímacího řízení u středních škol, rozkolísání termínů pro přijímací řízení u vysokých škol a podobně,“ míní mluvčí resortu Jarmila Balážová.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. dubna 2017 v 8:00  

Ještě nějaký návrh od ministerstva zemědělství a asociace lehkých žen.

Hlavně, že je to revoluční návrh. Nadpis musí být bombastický, i kdyby na chleba nebylo.

Jak se k tomu staví experti?

mirek vaněk řekl(a)...
21. dubna 2017 v 8:02  

Podle titulku v novinách jsem se bál, že MŠMT nemá nic důležitějšího na práci, než řešit hlouposti. A ono jde o byznys. ASCK potřebuje víc vydělat. Prodloužit hlavní turistickou sezónu.

Jiri Janecek řekl(a)...
21. dubna 2017 v 8:18  

No, zatím to dneska vypadá, že velryba, e-sport na olympiádě, OB a klouzavé prázdniny jsou nejpalčivější problémy českého školství... To vypadá zdánlivě dobře.
Nebo už nám začínají vylézat okurky.

---
Jinak teda těch 16 nebo kolik různých termínů hlavních prázdnin v Německu je určeno 16 zemskými ministerstvy školství. ČR je co do počtu obyvatel ekvivalentem větších spolkových zemí a pokud by byla součástí Německa, připadal by na ni asi jeden termín. Ten myslím ani moc neklouže v různých letech, v Bavorsku to pravidelně bývalo 6 týdnů od srpna do půlky září (+ klouzavý týden někdy kolem nanebevzetí nebo letnic).
Navíc severní polovina Německa má převážně oceánské klima a tedy o chlup větší setrvačnost...




Ygrain řekl(a)...
21. dubna 2017 v 8:48  

Ano, jasně, některým dáme dvouměsíční volno až v srpnu, aby si ta červencová vedra v budovách patřičně užili. Blbější nápad by nebyl?

Unknown řekl(a)...
21. dubna 2017 v 12:32  

Ekonomicky jsme již jednou ze spolkových zemí Německa. Nemá tedy cenu takto drolit prázdniny dětem na ještě menší části. A cestovky nechť jdou někam, nikdy jsme jejich služby nevyužívali.

Simona CARCY řekl(a)...
21. dubna 2017 v 12:34  

Jak říkal Werich: to je blbý, to se bude líbit! A lze to rozvinout. Třeba, že by se přijímačky i maturity plynule rozložily "klouzavě" do celého roku. Karlovarský kraj v lednu, Moravskoslezský v dubnu, Pardubický na výjimku v březnu. A průběžně zveřejňovat testy, jeden za druhým. To samé by bylo i zápisem do škol. Furt, průběžně. Některé školy by pak měly možnost mít uklouznuté letní prázdniny v říjnu a listopadu, tedy v měsících, kdy si kantor běžně dovču nevezme. Ostatně není důvodu ukončovat a zahajovat jednotlivé ročníky školy. Kdepak - všechno klouzavě! No nekupte to!

Veronika řekl(a)...
21. dubna 2017 v 16:04  

Očividně i Asociace cestovních kanceláří (ACK)potřebuje vykazovat nějakou činnost.

turistao 982 řekl(a)...
21. dubna 2017 v 18:14  

Čumím (promiňte ten výraz) jako puk, to nemá ministerstvo k řešení důležitější věci?!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.