Odbory žádají od září navýšení platů o deset procent

středa 26. dubna 2017 ·

Odbory pracovníků ve veřejném sektoru žádají pro učitele, zdravotníky, zaměstnance kulturních zařízení či úředníky růst platů o deset procent, a to už od září. Řekl to předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes po jednání s odbory na tiskové konferenci řekl, že vláda chce výdělky zvýšit od ledna 2018. Další jednání se uskuteční nejpozději v červnu. Informuje ČTK.

Bohuslav Sobotka (psp.cz)
"Jsem přesvědčen, že růst platů musí odpovídat situaci na trhu práce. Situace v sociálních službách, ve zdravotnictví, na úřadech práce či na finančních úřadech není vůbec jednoduchá, stát obtížně shání zaměstnance. Platy by měly být motivační," uvedl premiér. Dodal, že jeho kabinet rozhodl o přidání už třikrát a "cílem je zvýšit platy i počtvrté", a to k 1. lednu 2018.

O desetinu by se měly zvednout výdělky už letos od července policistům, hasičům, celníkům či vězeňským dozorcům. Předseda vlády řekl, že podporuje i požadavek ministryně školství Kateřiny Valachové na růst platů učitelů o 10 procent a potřetí za sebou zvednutí tarifů lékařů a sester o deset procent. Vláda by měla projednat také návrh nařízení, díky němuž by si mohli od července přilepšit pracovníci kulturních zařízení či sociálních služeb.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
26. dubna 2017 v 13:33  

Školské odbory by měly vyjít ministryni vstříc a pomoci jí splnit jinak nesplnitelný předvolební (jiné další důvody jsou na hranici duševních diagnóz) slib 130 % průměrného platu a chtít aspoň 20% navýšení platů učitelů a učitelek.

:-)))))))))


:-(((((((((

Nevím, jestli se mám smát nebo brečet.

Josef Soukal řekl(a)...
26. dubna 2017 v 16:00  

Zdeněk Sotolář: Poslanci schválili volební polotovar: http://sotolar.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=600934

tyrjir řekl(a)...
30. dubna 2017 v 11:48  

Z páně premiérova sdělení, myslím, dost jasně vyplývá jedno nebezpečí pro české školství: Když stále ještě není zaručen a ani přislíben růst školského rozpočtu na jinde obvyklých 6 % z HDP a když všichni jmenovaní včetně učitelů dostanou přidáno těch 10 % platů, postavení a výsledky práce podfinancovaných a resortně mizerně řízených škol to, myslím, 130 % nezlepší, jak nám slibuje paní ministryně. Širším okolím prozatím nepotvrzená přání, sliby a požadavky paní ministryně jsou, domnívám se, i vzhledem k tomu, co nám nyní sděluje pan premiér, nedostačující. Mrzí mne, že postoje paní ministryně, postoje odborů, vlády a parlamentních orgánů ČR a vládní hašteření, myslím, dost závažným způsobem znesnadňují a možná i znemožňují řešení systémových problémů České republiky včetně problému vládou evidentně dost zanedbávaného českého školství. Vážím si toho, že některé tyto problémy v současné době pravdivě a seriózně pojmenová Asociace ředitelů gymnázií. J.Týř

tyrjir řekl(a)...
30. dubna 2017 v 14:31  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.