Německá ministryně školství: Ve školách je třeba vyvážit podíl dětí s přistěhovaleckým zázemím a bez něj

středa 26. dubna 2017 ·

Německá ministryně školství Johanna Wanková se vyslovila pro co nejvyváženější skladbu žáků ve třídách, pokud jde o jejich původ. Jestliže je ve třídách příliš mnoho studentů z přistěhovaleckých rodin, komplikuje to jejich integraci, upozornila v rozhovoru se zpravodajským týdeníkem Focus. Některé učitelské odbory její slova podpořily s tím, že ve školních třídách by nemělo být více než 35 procent takových studentů. Informuje ČTK.

Johanna Wanka (FOTO: Axel Hindemith)
Školní třídy s podílem přistěhovalců nad 35 procent vedou podle německého sdružení gymnaziálních učitelů jazyků ke snížení výkonnosti žáků a jejich obtížnější integraci. Sdružení proto vítá, že Wanková se nyní poprvé veřejně vyslovila pro omezení počtu žáků z přistěhovaleckých rodin ve třídách, ocenil ministryni šéf asociace Heinz-Peter Meidinger.

Wanková Focusu řekla, že je proti jedné pevně stanovené kvótě, protože regionální rozdíly jsou příliš velké. "Jasné ale je, že podíl dětí z přistěhovaleckých rodin a ostatních by měl být co nejvyváženější," prohlásila ministryně. Podle ní by neměly existovat třídy, v nichž příliš vysoký podíl žáků s migrační historií vede k tomu, že se mezi sebou baví především ve svém rodném jazyce. To prý ztěžuje integraci.

Učitelé gymnázií varují před "ghettoizací školství". Jestliže jsou děti uprchlíků v městských aglomeracích posílány především do spádových škol s volnými kapacitami, integrace se nedaří, varují středoškolští učitelé. Ani Meidinger nepožaduje pevně stanovenou kvótu na počet dětí z přistěhovaleckých rodin. Zmíněných 35 procent uvádí jako "směrnou hodnotu", kterou odvozuje z výsledků různých studií.


Celou zprávu ČTK naleznete zde, původní rozhovor pro Focus je ke stažení zde

5 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
26. dubna 2017 v 8:00  

"Školní třídy s podílem přistěhovalců nad 35 procent vedou podle německého sdružení gymnaziálních učitelů jazyků ke snížení výkonnosti žáků a jejich obtížnější integraci."

Co mi to jenom připomíná...

Bohužel Němci (jejich ministerstvo) to neumí vyřešit. NAŠE ministerstvo a neziskovky řešení mají:

"Učitelé, musíte se víc snažit!"

A je po problému.

Simona CARCY řekl(a)...
26. dubna 2017 v 8:03  

Problémem je slovo integrace, resp. představa o jeho naplnění. Existuje třeba slovo (dvě slova) perpetuum mobile. Slovo existuje, ale naplnění ne a ne odhalit. Nebo slovo inkluze...

Jana Karvaiová řekl(a)...
26. dubna 2017 v 9:27  

To je nesmysl. V těch vyspělých zemích si přece se vším umí poradit.Všude se o tom psalo, tak to musí být pravda.
Takže tohle je určitě hoax.

Ygrain řekl(a)...
26. dubna 2017 v 10:11  

Ano, taky mi to něco připomíná.

Jiri Janecek řekl(a)...
26. dubna 2017 v 11:32  

Jen aby nemuseli němečtí rodiče běhat po matrikách a shánět potvrzení polského původu pradědečka, aby jejich dítě nemuselo ze spádové školy v lepší čtvrti do migrantského ghetta...
---
Jinak ten poslední odstavec se tak nějak tváří jako - musíme dát bacha, aby u nás nevznikla ghetta, když teď nabíráme ty uprchlíky/migranty... Varování bylo namístě před 50 lety, teď je třeba problém řešit. Co jim třea půjčit Andryse?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.