Nový způsob, jak se stát učitelem: víc praxe než teorie

úterý 11. dubna 2017 ·

Ondřej Franta vystudoval stavební fakultu ČVUT, rok a půl pracoval jako statik ve firmě, ale přesto nebyl spokojen. „Jsem dlouholetý skaut, chtěl jsem pracovat s dětmi,“ vypráví. Na radu kamaráda se v září zapojil do projektu Učitel naživo. Jeho účastníci stráví minimálně jeden či dva dny v týdnu přímo ve třídě, další den pak mají konzultace a teorii s odborníky ve skupině. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.

Jan Straka (ucitelnazivo.cz)
Zapojit se může kdokoli s minimálně bakalářským vzděláním. „Máme tu studenty pedagogické fakulty, pracující lidi z úplně jiných oborů, ale i ženy na rodičovské dovolené,“ říká Jan Straka, který v rámci Nadace Depositum Bonum projekt vede.

Pedagogické fakulty čelí kritice, že nabízejí jen velmi málo hodin praxe ve školách, až nedávno začaly počet hodin v praxi zvyšovat. Učitel naživo na to jde přesně opačně – snaží se studenty držet v praxi co nejvíce. Studentům zatím může nabídnout jen certifikát, projekt ještě není oficiální. „Už jsme ale požádali ministerstvo školství o akreditaci kurzu v rámci pedagogického minima. Pokud ji dostaneme, zájemci s magisterským titulem z jiného oboru, se do projektu přihlásí od letošního září, už budou moct s naším kurzem rovnou do škol,“ vysvětluje Straka. V budoucnu by chtěl projekt proměnit v běžný dvouletý magisterský obor učitelství.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.