Ministryně Valachová: Budoucnost motorek v Brně je zajištěna

pátek 28. dubna 2017 ·

Na uspořádání prestižního závodu silničních motocyklů v Brně (MotoGP) zašle ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová rekordní částku 70 milionů korun. Dalších deset milionů vynaloží město Brno a dvacet Jihomoravský kraj.

Kateřina Valachová (twitter.com)

Pro letošní ročník akce vzrostla podpora ze strany MŠMT o 10 milionů korun. Tyto peníze pořadatel, kterým je nezisková organizace Spolek pro GP, použije k úhradě zalistovacího poplatku, který oproti loňskému roku zdražil téměř o sedm milionů korun na celkovou hodnotu 104 milionů.

„Motocyklové závody v Brně jsou prestižní sportovní akce sledovaná doslova v celém světě. I když se může zdát výše podpory z veřejných prostředků opravdu značná, jsem přesvědčena, že jde o dobře investované peníze. Úroveň pořadatelské práce při MotoGP v Brně je tradičně skvělá, akci navštěvuje mimořádné množství diváků, přímé přenosy vysílají televize v desítkách zemí. Je to výborná propagace České republiky,“ uvedla ministryně Valachová. Ta také připomněla odborné studie, které vedle zmíněné marketingové podpory a propagace ČR vyčíslily roční vliv motocyklové Velké ceny na hrubý domácí produkt jako plus 200 milionů korun.

Závody mistrovství světa silničních motocyklů se v České republice konají už 52 let, z toho nepřetržitě od roku 1987. Na Grand Prix se do Brna každoročně sjíždějí statisíce diváků z celého světa. Přesto českému závodu šampionátu silničních motocyklů v minulých letech už několikrát hrozil zánik. Nejvážnější byla situace před dvěma lety, kdy prestižní závod pořádal Automotodrom Brno. Stát ani kraj nemohly na pořádání MotoGP poskytnout této soukromé společnosti dotaci, jednalo by se totiž o nedovolenou veřejnou podporu, která je zákonem nepřípustná. Kvůli ztrátovosti akce už však Automotodrom nechtěl Grand Prix České republiky na Masarykově okruhu dále pořádat a vypověděl smlouvu promotérovi závodů společnosti Dorna.

V tomtéž roce se během jubilejního 50. ročníku MotoGP ministryně Valachová dohodla s Carmeem Ezpeletou, výkonným ředitelem Dorny, že se šampionát během následujících pěti let bude nadále konat v Brně. Následně byl vytvořen nový veřejnoprávní neziskový subjekt s názvem Spolek pro GP ČR Brno tvořený statutárním městem Brno, Jihomoravským krajem a Centrálou Cestovního Ruchu-Jižní Morava, který od loňského roku akci na Masarykově okruhu pořádá. Na návrh ministryně Valachové poté Vláda ČR prohlásila MotoGP za mimořádně významnou sportovní akci a službu obecného hospodářského zájmu. Cílem spolku je garantovat transparentní financování projektu, včetně efektivního vynakládání veřejných peněz.

„Jsem ráda, že se nám spolu s pořadateli daří zachovat tuto prestižní akci v České republice. Jakmile bychom o právo na pořádání MotoGP přišli, bylo by velmi obtížné ho získat zpět, protože jiné země už si na něj brousily zuby,“ dodala Kateřina Valachová.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
28. dubna 2017 v 9:12  

mšmt takto "okrádá" děti a sponzoruje soukromé podnikatele a jejich byznys

Anonymní řekl(a)...
28. dubna 2017 v 9:37  

souhlasím s laimes28

Jana Karvaiová řekl(a)...
28. dubna 2017 v 10:15  

Nesouhlasím se sponzoringem soukromých akcí z peněz ministerstva, které pak nemá pomalu ani na pomůcky.

Unknown řekl(a)...
28. dubna 2017 v 10:44  

Oddělení školství od profesionálního sportu je naprosto nezbytné!

Jiri Janecek řekl(a)...
28. dubna 2017 v 11:06  

Vzhledem k tomu, že z vítězů GP ČSSR/ČR jsem schopen vyjmenovat akorát Františka Šťastného, a to jen díky písničce Jaroslava Hutky, tak souhlasím s většinou předdiskutujících...
Jak je na tom ministryně? Kdo vyhrál loni?
---
(Na druhou stranu, polovina Němců a všichni Italové, s nimiž jsem přišel do kontaktu, znají slovo "Brno" právě díky motorkám... )

Unknown řekl(a)...
28. dubna 2017 v 12:55  

milostivá si plete tělovýchovu se sportem,sport je dnes byznys,tělovýchova jest výchova ke zdravému tělu,žáci by se měli učit klasickou ranní rozcvičku jako za našich časů,základy zdravého posilování,moderně by se měli naučit něco z jogy,něco z tai či,dechovou gymnastiku apod. něco,čemu se v budoucnu budou mnozí věnovat ku prospěchu svého zdraví

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.