Ministryně rozhodla o způsobu zveřejnění zadání testů z jednotných přijímaček

středa 26. dubna 2017 ·

Ministryně školství Kateřina Valachová se v tomto týdnu sešla s ředitelem organizace CERMAT Jiřím Zíkou. Tématem avizovaného jednání byl únik zadání testů z prvního termínu přijímaček na internet. Ministryně zvážila všechny možnosti a rozhodla, že zadání zpřístupní všem, kteří již zkoušku konali.


MŠMT zajistí všem uchazečům, kteří již konali některý z termínů přijímací zkoušky a nedostali možnost odnést si zadání testů domů, přístup k již použitým testovým zadáním jednotných přijímacích zkoušek pro jejich vlastní potřebu. „MŠMT i CERMAT chtějí zachovat rovný přístup všech uchazečů a umožní, aby měli, v případě zájmu, testové sešity zkoušek, které konali, k dispozici,“ řekl ředitel CERMATu Jiří Zíka. CERMAT proto vybuduje webové rozhraní, s jehož pomocí bude mít každý uchazeč možnost po 28. dubnu, po zadání rodného čísla a příjmení, předmětné testy stáhnout. „Nezatížíme tak školy, zefektivníme možnost seznámit se s testem, pokud si ho uchazeči nevzali přímo u zkoušky a neporušíme pravidla srovnatelnosti podmínek zveřejněním testů,“ dodává ministryně školství Kateřina Valachová. Všechny testy, resp. sešity budou zveřejněny po úplném ukončení přijímacích zkoušek, a to dne 12. 5. 2017, a to komplexně, všeobecně a bez omezení.

Ředitel CERMATU ujistil ministryni školství, že přijímací zkoušky proběhly organizačně i technicky bez vážnějších problémů. Digitalizace probíhala rychle a hodnotitelé otevřených úloh dosáhli extrémních výkonů v úrovni 250 tisíc ohodnocených odpovědí za hodinu. Celkem bylo provedeno více než 4,5 milionu odpovědí, což představuje téměř 10 milionů hodnocení.

CERMAT v tuto chvíli realizuje jednání validačních komisí, připravuje podklady pro jednání Nezávislé odborné komise MŠMT a postupně zpracovává výsledkové sestavy pro školy.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
26. dubna 2017 v 18:09  

MŠMT: "Tématem avizovaného jednání byl únik zadání testů z prvního termínu přijímaček na internet."

Taková obyčejná věta, ze které plyne, že z prvního termínu (tedy z období jejich konání) unikly testy. To je však nepravda, která lajdáckou stylizací textu poškozuje Cermat. Cermatu ani školám nic neuniklo. Pouze jeden takyaktivista si hrál na chytrolína.

Přitom úspěšný žák by byl schopen snadno tuto větu zformulovat správně:

Tématem avizovaného jednání bylo svévolné zveřejnění obsahu testů po jejich ukončení jedním samozvaným aktivistou. Nejednalo se rozhodně o únik zadání testů před jejich uvolněním pro první termín přijímaček.

Ráda s pochopením přijmu omluvu za nešťastné vyjádření.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.