„Zlatý Ámos“ Lukáš Lis: Na učitele se lidé už dívají lépe než před lety

středa 29. března 2017 ·

„Já nikomu do hlavy nevidím. Ale když budu mluvit za sebe, tak učitel, kterého učit nebaví, by tu práci dělat neměl. Nic mu to pak nedává a co si budeme povídat, na nějaké velké zbohatnutí to také není. Nechápu učitele, které to nebaví. Navíc děti to hrozně rychle vycítí a také to dají najevo. Kdyby mě to nebavilo, určitě bych tady neseděl, byl bych pro svoje žáky jeden z těch učitelů, na které se nadává,“ říká Lukáš Lis v rozhovoru pro MF DNES.

V rozhovoruu zazní i tyto otázky a odpovědi:

Lukáš Lis (msmt.cz)
Co je tajnou zbraní nejlepšího učitele?

Žádnou tajnou zbraň nemám, jen se snažím, aby se děti v hodinách nenudily, protože když je učení baví, snáz se jim dostane do hlavy. Ani si nemyslím, že bych byl extra dobrý v předávání znalostí, ale dokážu jim předmět neznechutit.

V souvislosti s platy se hodně často mluví o tom, že učitelé ztrácejí respekt. Nejen u dětí, ale i u jejich rodičů. Vnímáte to tak?

Myslím, že se na učitele poslední dobou nahlíží o něco lépe než dříve. Už jsme za zlomem, kdy povolání učitele bylo v očích veřejnosti asi to nejpodřadnější. My sami se musíme snažit, aby to bylo ještě lepší. A čím to bude lepší, tím víc lidí se na pedagogické fakulty bude hlásit. I s ideály, ne jako já, protože se nedostali jinam.

V tuhle chvíli se plat učitele zvyšuje podle odsloužených let. Jestli učí dobře, nebo ne, má na jeho výši platu jen malý vliv. Parlament nyní schvaluje kariérní řád pro učitele, který by to měl změnit. Vidíte v něm přínos?

Nápad se mi líbí víc než praktické provedení, i když nevím, jak bych to osobně vylepšil. Když učitel dělá svoji práci lépe, měl by za to být lépe ohodnocen. Ale jak změřit, kdo je lepší učitel? Těžko najít kritéria, co to znamená. Mluvili jsme o tom i tady s ostatními finalisty, nakonec jsme skončili u toho, že děti učení baví a že se naučí. Ale jak to změřit? Bojím se, že kariérní řád skončí jako honba za body, certifikáty a školeními, která si učitel „odsedí“, ale v hodinách se to neprojeví. Když splní určitý počet bodů, postoupí na vyšší úroveň.


Celý rozhovor naleznete v dnešním vydání MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.